2020. november 9-én a plenáris konferenciával kezdetét vette az idei Tudományos Hét, melynek témája a digitalizáció és a fenntarthatóság volt.

Korábbi cikkeinkben beszámoltunk róla, hogy rendhagyó módon idén digitális formában rendezi meg a Dunaújvárosi Egyetem a Tudományos Hetet. Az intézmény prioritásának számító karbonmentes energia felhasználása volt a hétfői nap egyik főbb témája. Több, mint 140 fő vett rész az eseményen. 

Dr. habil András István rektor megnyitóját követően Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos tartotta meg köszöntő beszédét. Kiemelte a Dunaújvárosi Egyetem lehetőségeit mind a jelenben, mind a jövőben. Betekintést adott a Paks II. projekthez kapcsolódó tevékenységek alakulásába továbbá néhány szóval összegezte, hogy ugyan megváltozott a felvételi követelmény és a pandémiás helyzet is okozott negatív hatásokat, de a DUE és vezetése sikeresen helyt tudott állni ebben a nehéz időszakban is. 

Az esemény a plenáris meghívottak előadásaival folytatódott. Első előadóként Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese " Innovatív jelen, eredményes jövő" című előadásában az NKFIH tevékenységét mutatta be. 

Cziczer János a Paks II. Atomerőmű Zrt. üzemeltetési igazgatója részletezte a Paks II. projekt aktualitását. Az előadáson résztvevők betekinthettek jelenleg Magyarország legnagyobb beruházásnak terveibe, virtuális séta segítségével megtekinthették a kiszolgáló és reaktori épületeket, továbbá megismerhették a fejlesztés főbb részeit. 

Dr. habil  Németh Balázs, a Pécsi Tudományegyetem Humán Fejlesztési és Művelődéstudományi Intézetintézetigazgató-helyettes, a MellearN Egyesületének ügyvezető elnöke "A felsőoktatási lifelong learning szerepe a fenntarthatósági célok megvalósításában" címmel tartott interaktív előadást. 

A délelőtti plenáris előadásokat Dr. Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű Kapacitásának Fenntartásáért Felelős Államtitkárának előadása zárta. Kiemelte a dekarbonizációban az atomenergia szerepét és a Paks II. projekt aktualitását. 

A Tudományos Hét Plenáris konferenciájának megnyitója végetért, ám a programok folytatódnak. A délután folyamán a plenáris ülés intézeti szekcióknak előadásai kerülnek megtartására. Érdekes előadásokkal vár minden érdeklődőt a Műszaki, Informatikai, és Társadalomtudományi Intézet továbbá a Tanárképző Központ.

Az intézeti szekció ülések egészen kedd délutánig folytatódnak. Szerdán rendhagyó módon a tehetséges hallgatók kerülnek a programsorozat fókuszába. Idén újra megrendezzük a Tudományos Diákköri Konferenciát. Bíztatunk mindenkit, hogy érdemes betekinteni az online előadásokba.

A hét programja bővebben itt olvasható: http://www.uniduna.hu/tudomanyoshet2020-fomenu 

 

A konferencia megrendezését támogatta az EFOP-3.6.1- 16-2016- 00003 K+F+I FOLYAMATOK HOSSZÚ TÁVÚ MEGERŐSÍTÉSE A DUNAÚJVÁROSI EGYETEMEN projekt.