Kedves Hallgatók!

A Dunaújvárosi Egyetem Informatikai Intézete a 2018 tavaszi félévben is meghirdeti partnercégei által menedzselt, ún. kooperatív-duális tantárgyait. Az alábbiakban egy rövid ismertetőt olvashatnak erről.

2018 februártól három kooperatív-duális tantárgyunk indul. Mindhármat külső cég gondoz és tart meg, akik a legmodernebb technológiát hozzák el hozzánk. A DUE hallgatói közül bárki felveheti a tantárgyakat (szabadon választható tantárgyak). Mindhárom tantárgy pénteki időpontra került, ezzel a levelező hallgatóknak próbálunk kedvezni.

Részletek:

1.

Tantárgy neve = Funkcionális programozás F#-ban Nyelv = ANGOL Óraszám = heti 0 előadás, 0 gyakorlat, 3 óra labor.
Időpont: minden héten pénteken 16.00 kezdés, 3x45 perc
Terem: P.013

Tantárgy indulás feltétele: min. 10 hallgató!

F# is a functional programming language. If you are not familiar with Object-Oriented Programming, this could be an advantage! This course is handled by Intellifactory Ltd., a Hungarian ICT company directed by Mr. Adam Granicz, F# expert. Web: http://intellifactory.com/ ; http://www.apress.com/us/book/9781484207413. Lessons will be held on Fridays in the afternoon. Note that only the 1st and 3rd lessons will be traditional lessons (with the lecturer in building P), all the other lessons will be organized through the Internet, using Google Hangouts!

Az F# a manapság egyre divatosabb, ún. funkcionális programozási nyelvek közé tartozik. A tantárgy az F# nyelv alapozó kurzusa.

A tantárgyat Gránicz Ádám, az IntelliFactory Kft. ügyvezetője, az "Expert F# 3.0" c. amerikai alapkönyv társszerzője, továbbá a cég munkatársai tartják. A tantárgy kialakításában jelentős szerepet kapott a piaci alapokra épülő informatikai ismeretek oktatása, ismertetése is, így az elméleti alapok mellett sok hasznos és a való életben kamatoztatható információ birtokába kerül a részt vevő. A kiváló teljesítménnyel végző hallgatóknak a cég budapesti állást, illetve gyakorlati helyet ajánlhat fel.

Az IntelliFactory Kft. (www.intellifactory.com) az Informatikai Intézet részére tankönyveket (amelyek elérhetők a könyvtárban, illetve a tantárgy helyszínéül szolgáló P.013-as teremben óra alatt), továbbá a cég által kifejlesztett WebSharper szoftvert, webes keretrendszert biztosít, ezzel is hozzájárulva a tanulmányok sikeres elvégzéséhez.

2.

Tantárgy neve = Fejlett IT infrastruktúrák Nyelv = magyar Óraszám = heti 0 előadás, 0 labor, 4 óra gyakorlat.

Időpont: a tantárgy az alábbi 8 alkalommal lesz megtartva:

  1. alkalom: 2018 február 16 péntek, 13:00-16:45 között (4x45 perc) 2. alkalom: február 23. 13:00-16:45 között (4x45 perc) 3. alkalom: március 2. 13:00-16:45 között (4x45 perc) 4. alkalom: március 9. 13:00-16:45 között (4x45 perc) 5. alkalom: március 23. 13:00-16:45 között (4x45 perc) 6. alkalom: április 6. 13:00-16:45 között (4x45 perc) 7. alkalom: április 13. 13:00-16:45 között (4x45 perc) 8. alkalom: április 20. 13:00-16:45 között (4x45 perc) - ezen a napon ZH írás lesz!

Terem: P.001

A budapesti székhelyű Equicom Kft. által szervezett tantárgy (http://www.equicom.hu/). A tantárgy célja: vezetékes és vezeték nélküli számítógépes hálózatok mérése, hibadetektálás, speciális műszerek. A tantárgy keretén belül a hallgatók iparági szakemberektől kapnak gyakorlati tudást az informatikai hálózatok felépítéséről, a szervertermektől egészen a hálózatüzemeltetésig. Ahol csak lehet, az elméleti anyagot gyakorlati résszel egészítjük ki.

A tantárgy témakörei:

- szervertermi megoldások

- strukturált réz- és optikai hálózatok a kezdetektől napjainkig

- optikai hálózatok alkotóelemei, felépítése és építésük

- vezeték nélküli technológiák

- hálózatmérések

- hálózat menedzsment

Közreműködő cégek: COMMSCOPE, RITTAL.

3.

Tantárgy neve = Keresztplatformos mobil alkalmazásfejlesztés webes alapokon I. (új tantárgy!) Nyelv = magyar Óraszám = heti 0 óra elmélet, 0 óra gyakorlat, 3 óra labor.

Időpont: minden héten pénteken 8.00 kezdéssel, 3x45 perc

Terem: I.117

 

A Mozilla Inc. támogatásával!

„Az internet a modern élet szerves része – kulcsfontosságú szerepe van az oktatásban, kommunikációban, együttműködésben, üzleti életben, szórakozásban a társadalom egészére nézve ... Az internet a globális közjavak részét képezi, így hozzáférhetőnek és nyitottnak kell maradnia … A szabad és nyílt forrású szoftverek elősegítik az internet, mint közösségi erőforrás fejlődését.” (https://www.mozilla.org/hu/about/manifesto/)

A vezető mobil környezetek azonban nem így működtek, ezért egyre nagyobb jelentőséget kapnak azok a megoldások, melyek segítségével szabad és nyílt alapokon lehet keresztplatformos mobil alkalmazásokat létrehozni.

A félév során létrehozunk HTML, JavaScript és CSS alapokon olyan komplex és összetett alkalmazásokat, melyek tetszőleges mobil platformon elérik a készülék szenzorait, belső erőforrásait és képesek lesznek egymással kommunikálni.

A tantárgy 4 alkalommal hagyományos tanóra módon lesz megtartva (jelenléti oktatás az oktatóval), a többi esetén on-line képzéssel történik!

 

ÖSSZEFOGLALVA:

Mindhárom tantárgy esetében a TVSZ-től eltérő, bizonyos szigorúbb szabályok vonatkoznak a tárgyat felvevő hallgatókra. A szigorúbb szabályozás: a szorgalmi időszak utolsó napjáig (2018 május 19.) mindenképpen meg kell szerezni az évközi jegyet, mert a vizsgaidőszakban semmiféle hallgatói tevékenység nem lesz a tantárgyból (vizsga, pótlás, feladat beadása, stb. nem lesznek). Kérem, hogy a tantárgyat felvevő hallgatók fogadják el ezt a szigorítást! Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a szigorítás nem befolyásolta a tantárgy sikeres teljesítését.

A tantárgyak csak min. 10 fő jelentkezése esetén indulnak!

Kérdéseiket az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen várjuk.

Kedves Hallgatók! Várjuk jelentkezésüket a Neptun rendszerben!

Tisztelettel

Dr. Ágoston György
Főiskolai tanár
DUE Informatikai Intézet