Köztársasági Ösztöndíjra olyan felsőoktatási intézményben tanuló, nappali és levelező tagozatos diákok pályázhatnak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeik mellett szakmai területen is kimagasló munkát végzenek. Az ösztöndíj elnyerése a szakmai elismerés mellett anyagi támogatással is jár. Vámosi Achilles másodéves gépészmérnök hallgató.

2015 szeptemberében kezdte meg tanulmányait a Dunaújvárosi Egyetemen, majd egy év múlva, 2016 szeptemberében elnyerte a köztársasági ösztöndíjat. Achilles szüleivel és húgával Pakson él.

DUE: Mi inspirált abban, hogy a Dunaújvárosi Egyetemen tanulj?
Gépészmérnöknek szerettem volna továbbtanulni. Több főiskolát, egyetemet megnéztem, de a Dunaújvárosi Egyetem nyerte el a tetszésem a leírtak alapján. Ellátogattam a nyílt napra is és azután döntöttem el, hogy biztosan itt fogok továbbtanulni.

DUE: Mit jelent számodra a Köztársasági Ösztöndíj?
Számomra ez egy hatalmas elismerés, ami kiválóan tükrözi az eddig elért teljesítményemet és arra ösztönöz, hogy továbbra is ezen a szinten folytassam szakmai tevekénységemet. Mindezek mellett jó anyagi támogatás is.

DUE: Miért épp a gépészmérnöki szakot választottad?
Szakközépiskolában informatika szakra jártam, ahol technikusi vizsgát tettem. Időközben rájöttem, hogy számomra nem ez a megfelelő pálya és úgy éreztem váltanom kell, így a gépészmérnöki szakot választottam továbbra is a műszaki vonalon maradva. Ebben a döntésemben közrejátszott, hogy paksi vagyok és az atomerőmű később kiváló munkahely lenne számomra. A gépészmérnök egyébként is egy nagyon keresett szakma Magyarországon.

DUE: Mi leszel, ha elvégezted az iskolát?
Most következik a negyedik félévem, így szakosodnom kellett, a mechatronika irányt választottam, mert többrétű ismeretet ad, mivel a gépész tudáshoz informatikai- és elektronikai ismeretek is társulnak. Ezek alapján reméljük, hogy mechatronikai gépészmérnök leszek.

DUE: Mi a kedvenc könyved, filmed?
Kedvenc könyvem igazából nincsen. Nagyon szeretem az önéletrajzi könyveket, főleg sportolókról szoktam olvasni. Kedvenc filmem több is van, ezek közül kiemelném a Star Wars összes részét, amikért gyerekkorom óta rajongok. Sokat járok moziba, nem vagyok válogatós ilyen szempontból, a vígjátéktól a thrillerig mindent megnézek.

DUE: Kedvenc időtöltés?
Gyerekkorom óta aktívan sportolok. Igazolt labdarúgó játékos vagyok egy vidéki csapatban, amikor lehetőségem van, a tanulás mellett szívesen járok edzőterembe és futni. Szeretek moziba járni, és ha az időm engedi, mint ahogy az összes többi velem egykorú „fiatal felnőtt” játékkonzolon játszom.

DUE: Van olyan ember, aki inspirál a pályádon?
Külön senkit nem emelnék ki. A családból mindenki egyformán motivál és támogat, ezzel segítve tanulmányaim.

DUE: Hogyan látod magad 10 év múlva?
Remélem 10 év múlva szakmámban elismert szakember leszek, biztos jövedelemmel fogok rendelkezni és úton leszek a családalapítás felé. A labdarúgást sem szeretném abbahagyni. Az álmom egy saját vállalkozás, amit remélhetőleg ilyenkor már sikeresen eltudok indítani.

DUE: Mit üzennél tízéves önmagadnak, ha megtehetnéd?
Ez egy fogós kérdés. 10 évesen kiváló tanuló és jó sportoló voltam. Talán azt üzenném magamnak, hogy ezeket ne hanyagolja el. Kitartással, szorgalommal sok mindent el lehet érni!

DUE: Miért ajánlanád az egyetemet?
Erre a kérdésre a válaszomat dr. András István rektor úr egyik elhangzott mondatával kezdeném: „A hallgató itt nem egy neptun-kód!” Ezt én is megtapasztaltam. Az egyetem kiválóan felszerelt, segítőkészek a tanárok, bármikor bármilyen kérdéssel fordulhatunk hozzájuk: legyen az tanulmányi, vagy magánéleti. Ezek mellett az egyetemen duális képzés is folyik. Kikapcsolódásra is számos lehetőséget ad az intézmény. Az egyetem több kollégiummal rendelkezik, melyek kényelmesek és szintén jól felszereltek. Bátran ajánlom a Dunaújvárosi Egyetemet minden továbbtanulni vágyó végzősnek!