A Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum népszerűsége az elmúlt években folyamatosan növekszik. A dinamikus fejlődés lehetőséget teremt az intézmény infrastrukturális és humánerőforrás fejlesztésének. Idén vette kezdetét a Technikum tanáriának felújítása, online tananyagtartalmak fejlesztése a tehetséggondozás és a képzési életpályamenedzsment program jegyében, valamint egy átfogó humánerőforrás fejlesztő program. A fejlesztésekkel párhuzamosan az intézmény dolgozói bérfejlesztésekre is számíthatnak. A fejlesztések összköltsége meghaladja a bruttó 300 millió forintot.

 

A DUE Bánki Donát Technikum számára az év a főépületben található tanári felújításával kezdődött, mely ünnepélyes átadására április 5-én délután került sor. A ceremónián a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Süli János és a Dunaújvárosi Egyetem rektora, Dr. András István tartott sajtótájékoztatót. Az eseményen továbbá jelen volt Benkó Marcell főigazgató, Dr. Balázs László oktatási rektorhelyettes, valamint Bartal Orsolya a Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum igazgatója és az intézmény teljes tanári kara.

 

 

 

A Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum népszerűsége az idei évben tovább nőtt. Míg a 2022-es jelentkezési időszakban 266 diák adta be jelentkezését, addig a 2023-as eljárás során 317 diák jelentkezési lapja érkezett meg az intézménybe. A népszerűségnek köszönhetően idén a plusz egy informatikai osztály mellett lehetőség lesz az újonnan indult gazdálkodás és menedzsment ágazatból egy teljes osztályt indítani, így 2023 szeptemberében a Bánkiban 6 új elsős osztály tudja megkezdeni tanulmányait.

A Dunaújvárosi Egyetem, mint a DUE Bánki Donát Technikum fenntartója célul tűzte ki, hogy egy regionálisan kiemelkedő és országosan is prosperáló intézmény működtetését, fejlesztését tegye lehetővé. A minőségi oktatás infrastruktúrájának biztosítása mellett elengedhetetlen a magasan kvalifikált oktatói gárda fejlesztése. A célok elérése érdekében az intézmény fenntartója két markáns intézkedést kezdeményezett az idei évben. A kétrészletben megvalósuló 25 %-os teljesítmény alapú bérfejlesztés mellett a humánerőforrás szakmai, módszertani felkészültségének támogatását is a fókuszba helyezik. A Képzési életpálya-menedzsment program keretében megvalósuló fejlesztések két meghatározó pillére a HRM és az eBánki projekt. Ez utóbbi 150 millió forint forrásból, míg a HRM közel 60 millió forint forrásból került megvalósításra. Idén e két projekt elemben a hangsúly a szakmai és módszertani humánerőforrás fejlesztésre, valamint a digitális, polimédia alapú tananyagok kidolgozására kerül.

 

 

Az egyetem és a technikum együttműködésének biztosítása érdekében a fenntartó fő feladataként a szakképzésben közreműködő munkatársak, illetve a fenntartó egyetemi munkatársainak, elsősorban vezetők vonatkozásában a szemléletformálási fejlesztő tevékenységek ellátását és támogatását határozta meg. A HRM fejlesztési program célja a szervezeti kultúra építése, a szemléletformálás és a munkakultúra alakítása. Ehhez kapcsolódóan különböző képzésekre és fejlesztő programokra kerül sor külső támogatók bevonásával. Ezen képzések fókuszába a csoportos és egyéni fejlesztések, a munkakultúra alakítása, a szemléletformálás, a vezetőfejlesztés, a teljesítményértékelési rendszerhez kapcsolódó módszertani vezetőképzés, valamint az oktatásmódszertani és csapatépítő képzések kerültek.

Az integrációt követően a DUE Bánki Donát Technikum képzés profilját a regionális igényeket, valamint a Képzési életpálya-menedzsment programot figyelemebe véve a Dunaújvárosi Egyetem képzési portfóliójához igazították – elindult a gazdálkodás és menedzsment ágazat, valamint megnövekedett az informatikai ágazatban tanuló diákok száma. Az átjárhatóság elősegítése érdekében került sor az Okleveles Technikus képzések kialakítására gépészet és informatika területen, valamint az infrastrukturális és szakmai fejlesztések mellett új módszertani elemek beillesztését kezdeményezték az e-Bánki projekt kidolgozásával és bevezetésével.

 

 

Az e-Bánki projekt célja, hogy az egyetemi online, digitális tananyagrendszerhez (e-DUE koncepció) igazodó, az egyetemi oktatásban már alkalmazott online tananyagkészítési és oktatási jó tapasztalatokat adaptálják a technikumi oktatásba is. A technikumi oktatásban azonosíthatók azok a területek, melyeken az online tananyagok felhasználása elősegítheti a diákok felkészülését, a jelenléti oktatás eredményességét, támogathatja a tantárgyak elsajátításának sikerességét, eredményátlagát és csökkentheti a lemorzsolódást, az évismétlést.

Az e-Bánki projekt keretében a Bánki Donát Technikum képzési portfólióján belül elsősorban a gépész-, a gépgyártástechnológiai-, az ipari informatikus-, a szoftverfejlesztő és -tesztelő, valamint a gazdálkodás és menedzsment technikus képzéseket helyezik fókuszba. A technikusi képzésekhez kapcsolódó tantárgy portfólió online módszerekkel történő fejlesztése során különös hangsúlyt fektetnek, azon emelt szintű tárgyakra, melyek valamilyen formában kötődnek a nukleáris iparhoz, valamint a karbonmentes energetikai megoldásokhoz.

Már időszerű volt a Dunaújvárosi Egyetem tulajdonában lévő „A” épületi tanári szoba felújítása, melyre a jelenleg zajló fejlesztések keretében sor kerülhetett. Az új tanári funkcionalitását tekintve irodai munkahelyeket tartalmaz open office jelleggel. A tárgyaló és a konyhasarok kialakítása mellett a teljes falfelület és mennyezet is javításra került, valamint gépészeti szereléseket is eszközöltek. Az építészeti munkák elvégzése mellett új bútorok beszerzésére is sor került, melyek az oktatók kényelmét szolgálják. A tanári felújítása bruttó 54 millió forintból valósult meg, amely az intézményfejlesztési keretből került finanszírozásra.

Az eseményt pezsgő koccintással zárták, ahol egyúttal megköszönték a tanári kar eddigi és jövőbeli munkáját, továbbá gratuláltak a szép felvételi számokhoz.