2022. március 24-én a Dunaújvárosi Egyetem adott otthont a MAHEG új mesterkurzus-sorozata első rendezvényének. A korszerű ívhegesztő áramforrások hatékony alkalmazásának lehetőségeit és korlátait feltáró rendezvény egy hat részből álló sorozat nyitó rendezvénye volt.

 

Terveink szerint, az elektronikus áramforrások felépítését és tulajdonságait feltáró, bevezető alkalmat követően szó lesz,

  • a hegesztőívnek a varratképzést szolgáló tulajdonságairól és ezek hatékony irányításának lehetőségeiről, beleértve az ív tulajdonságainak megjelenítését a hegesztési szimulációkhoz használt hőforrás-modellekben,
  • a huzalelektródás, védőgázos ívhegesztés három, az anyagátvitel jellegzetessége alapján megkülönböztetett változatairól, a rövidzárlatos, impulzusos és nagy áramsűrűségű eljárásváltozatok alkalmazásával és értékelésével kapcsolatos fejlesztésekről és azok értékeléséről, illetve
  • a volfrámelektródás, védőgázos ívhegesztés területén lehetséges, a varratképzést szolgáló, elektronikus áramforrásokkal megvalósítható fejlesztésekről.

 

A bevezető rendezvény nagy érdeklődés mellett, a meghívott, előadást és gyakorlati bemutatót, konzultációt vállaló forgalmazók, az ESAB Kft., a FROWELD Kft. és a REHM Hegesztéstechnika Kft. aktív részvételével zajlott.

 

Kristóf Csaba (MAHEG) előadása bemutatta az ívhegesztő áramforrások varratképzés számára fontos jellemzőit, hangsúlyozva, hogy ezek értékelése alapvetően különbözik a transzformátoros (ún. hagyományos) és a korszerű (elektronikus) áramforrások megítélésekor. Kiemelte, hogy a korszerű áramforrások alkalmasak az ívhegesztés gépesített alkalmazásainál alapvető követelmény teljesítésére, a varratképzési folyamat magas szintű reprodukálhatóságra.

 

Bölöni János (REHM Hegesztéstechnika Kft.) előadása színes és alapos áttekintést adott a felhasználók számára sokszor rejtve maradó részletekről, az elektronikus áramforrások megannyi fontos alkatójáról, a transzformátorokról, teljesítményelektronikai és szabályozástechnikai eszközökről és a villamos hálózat kíméletes terhelését szolgáló, az EMC-t és a teljesítménytényező jóságát szolgáló eszközökről, szűrőkről.

 

Somoskői Gábor (FROWELD Kft.) előadása az elektronikus áramforrások hegesztést támogató funkciót vette számba. Az általánosan ismert, egyszerű áramforrásokban is fellelhető, megszokott funkciók helyett a huzalelektródás ívhegesztés folyamatának stabilitását szolgáló, korszerű megoldásokról adott áttekintést, amelyek – többek között – a beolvadási mélység (hőbevitel), a rövidzárlatos cseppleváláskor kialakuló zárlati áram fröcskölést csökkentik vagy a zárlati áram csökkentésével lehetséges hőbevitel kézben tartását szolgálják. A bemutatott példák meggyőzően mutatták az elektronikus áramforrások alkalmazásában rejlő óriási lehetőségeket, amelyek a hegesztési folyamat kézben tartását, eredményének magas szintű reprodukcióját szolgálják.

 

Fekete Dávid (ESAB Kft.) – tanulságos történeti áttekintést követően – a korszerű ívhegesztő áramforrások kezelésével, beállításával kapcsolatos újdonságokat mutatta be. Kitért az új beállítási módok megfelelőségértékelésének, a hegesztési paraméterek kijelzésének igazoló ellenőrzésére (verifikálására), és bemutatott egy olyan adatelemző platformot, amely a hegesztési folyamat paramétereinek felügyelete során nyert adatok minőség- és termelésirányítási célokra teszi feldolgozatóvá.

 

A RECHNEN Hegesztőház Kft.-vel kiegészülve, az előadó cégek az előadásokat követően a Dunaújvárosi Egyetem hegesztő laboratóriumában tartottak nem lankadó érdeklődés mellett bemutatókat és szolgáltak konzultációval.

 

A MAHEG ezúton is köszöni a regisztrált részvevők és az előadó, kiállító cégek részvételét.

 

Hamarosan meghirdetjük a sorozat következő, a hegesztőív tulajdonságaival foglalkozó mesterkurzusunkat.