Az MNB Horizontális Program szakmai részéről tartott tájékoztatást a Dunaújvárosi Egyetem 2022. március 21.-én.

 

A Dunaújvárosi Egyetem egyik küldetése, hogy a műszaki és informatikai tudományágak mellett a társadalomtudományok és tanárképzés területén is az országban és nemzetközileg egyaránt vonzó, biztos szakmai tudást adó egyetem legyen. Mindezt az MNB által meghirdetett „Egyetemi hálózat a fenntartható fejlődésért” Horizontális Program is (továbbiakban MNB-HP) támogatja.

 

 

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, intézményfejlesztési és általános rektorhelyettes ismertette a jelenlévőkkel általánosságban az MNB projektjét. A megvalósítás során konferenciák szervezésére, kötetek megjelentetésére, könyvtárfejlesztésre, tananyagok kidolgozására és digitalizálására, kutatási projektek támogatására és ösztöndíjak kiírására nyílt lehetőség. Kiemelte, hogy a projekt különböző rendezvényein, kurzusain több száz hallgató vett részt.

 

 

Az esemény második felében dr. Balázs László, oktatási rektorhelyettes és dr. Keszi-Szeremlei Andrea, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója adtak tájékoztatást a projekt szakmai részéről.

Részletezték a tananyagfejlesztést, az ösztöndíjakat, a konferenciák megszervezését, a kutatások bemutatását és publikálását, illetve az egyetem könyvtárfejlesztését, melyben egy úgynevezett „MNB Hallgatói Tér” is kialakításra került.

 

Az MNB-HP hallgatói ösztöndíjára 10 fő Gazdálkodási és Menedzsment alapszakos hallgató adta le a pályázati anyagát. Az ösztöndíj elnyerésének többek között feltétele volt egy TDK tanulmány elkészítése, továbbá annak előadása a konferencián. Minden hallgató pályázati anyaga megfelelt a követelményeknek, a nyertesek havonta 25.000 forint ösztöndíjban részesültek. 

Ezenfelül különdíjas TDK dolgozatot 5 hallgató adott le. Pályázataik a fenntartható közgazdaságtan és globalizáció témaköréhez kapcsolódtak, illetve jól körülhatárolt problémafelvetéseket elemeztek. 

Dr. Balázs László ismertette a pályázat keretein belül megszervezett konferenciákat és workshopokat. Ezeknek célja, hogy a fenntartható közgazdaságtan fogalomköréhez tartozó interdiszciplináris diskurzusnak engedjenek teret, valamint hogy aktív szereplőként jelenítsék meg az egyetem érintett hallgatóságát.

 

Az MNB projekt lehetőséget kínált arra is, hogy új könyveket is beszerethetett a Dunaújvárosi Egyetem. – tudtuk meg dr. Keszi-Szeremlei Andreától.

A könyvtár bővítése két ütemben valósult meg. A könyvek egyik csoportját az MNB pályázatból rendelte meg az egyetem, a másik részét pedig az MNB-vel kötött együttműködés megállapodás biztosította. A Pallas Athene Kiadó által megküldött listából választhattak, végül összesen 247 db könyv került beszerzésre. A pályázati finanszírozásból megvásárolt kötetek esetében nagyobb szerepet kaptak az idegen nyelvű szakkönyvek, itt összesen 155 db kiadvánnyal bővült könyvtárunk kínálata.

A könyvtárban kialakításra került egy MNB könyvsarok – hallgatói tér, mely célja, hogy a legfrissebb gazdálkodástudományi kötetek hozzáférhetővé váljanak a téma iránt érdeklődő hallgatók és kutatók számára.

 

 

A sajtótájékoztató végén a kutatási projekteket ismertették a jelenlévőkkel. Az egyetem lehetőséget kívánt biztosítani oktatói és hallgatói számára kutatói munkák megvalósítására, publikációk megjelentetésére gazdálkodástudományi területen. Az elektromobilitás gazdasági hatásait vizsgáló kutatócsoport az elmúlt bő egy évben végzett munkájának eredménye „Az elektromobilitás és társadalom” címet viselő tanulmánykötet, amely hazai és nemzetközi viszonylatok elemzésén keresztül készteti gondolkodásra az olvasót.