Azokra a felvételizőkre, akik mesterképzésre jelentkeztek, teljesen más pontszámítási szabályok vonatkoznak. Az Eduline.hu megmutatja a szabályokat.

 

A 2022-es felvételi eljárásban a mesterképzésekről azt kell tudni, hogy mint minden évben, úgy idén is a maximum ponthatár 100, a minimum pedig 50. Ez azt jelenti, hogy ha 50 pontnál kevesebbet gyűjtöttetek össze, akkor nem kezdhetik el az egyetemet, sem állami ösztöndíjasként, sem önköltséges formában. Viszont minden pontszámítási szabályt, az egyetemek külön-külön határoznak meg, így a DUE mesterképzéseiről részletesebb információkat IDE kattintva találhattok.

„Általában beleszámít a pontozásba a már megszerzett okleveletek minősítése, vagy éppen átlaga, a záróvizsgátok eredménye, valamint mérvadó szokott lenni a felvételi vizsga - amely a legtöbb mesterszaknál kötelező -, vagy motivációs beszélgetés eredménye is. Szintén nincs egységes rendszer arra vonatkozóan, hogy miért adnak pluszpontot a mesterszakos felvételin. Kivételt ez alól egyedül az esélyegyenlőség jelent, amiért mindenhol maximum tíz pont jár, a többit azonban az egyetemek, főiskolák határozzák meg.” – írja az Eduline.hu

Az, hogy melyik felsőoktatási intézményben szereztél korábban oklevelet, független a felvételi értékeléstől, tehát bárhova tudtok jelentkezni. A dokumentumok listáját, amit jelentkezéskor kérhetnek tőletek ITT érhetitek el.