A 2022. február 16-án megkötött együttműködés célja többek között közös PhD témák kiírása, kutatási projektek megfogalmazása és a Paks II-höz kötődő feladatokban való közös részvétel. Az ünnepélyes megállapodásra a Miskolci Egyetem Szenátus Termében került sor.

 

Az eseményen a Dunaújvárosi Egyetemet Dr. András István rektor és Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika intézményfejlesztési és általános rektorhelyettes képviselte. A Miskolci Egyetem részéről Prof. Dr. Horváth Zita rektor asszony és Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja vett részt.

 

Fotó: Miskolci Egyetem – Végh Csaba

 

Az együttműködés során a két egyetem a következő területeken tervezi közös PhD témák meghirdetését: pedagógia, bölcsészet- és társadalomtudományok, építész-, építő-, és közlekedésmérnök, gépészmérnök, informatikai és villamosmérnök képzés, gazdaságtudomány és anyagtudomány. A PhD témakiírások főként a konzulensi és a Paks II. projekthez kötődő feladatokat érintik. Emellett a két egyetem több tudományterülethez kapcsolódóan tervezi szakdolgozati, valamint TDK témák meghirdetését és témavezetését is.

Az együttműködő felek közös kutatási projektekben is gondolkodnak, amelyek a műszaki, az anyagtudományi, az informatikai, a villamosmérnöki, valamint a gazdaságtudományi területekhez kapcsolódnak majd. A két intézmény mindemellett a Paks II atomerőmű létesítésének előkészítési és végrehajtási szakaszában felvetődő anyagvizsgálatokban is együtt kíván működni.

 

Fotó: Miskolci Egyetem – Végh Csaba