Mutatjuk, hogy kerülhettek be egyetemre rosszabb középiskolai jegyekkel.

 

„Kétféle módja van a felvételi pontok kiszámításának. Az első: az 500 pont a tanulmányi pontok (maximum 200) és az érettségi pontok (maximum 200 pont) összegéből áll, hozzáadva a többletpontokat (maximum 100 pont) – ez a klasszikus módszer.

A másik módszer a duplázás: az érettségi pontokat kétszerezi meg (maximum 400 pontban), szintén hozzáadva a többletpontokat (maximum 100) – azaz így is elérhető a maximális 500 pont. Mivel ez utóbbiban csak az érettségi eredményeiteket veszik figyelembe, akkor is lehet esélyetek, ha a középiskolai jegyeitek közepesek, de az érettségi jól sikerül. Tehát ha most belehúztok, elég „csak” az érettségiket nagyon jól megírni, és nem számít az, hogy esetleg nem ment a matek tizenegyedikben vagy nincsenek túl jó jegyeitek természettudományos tárgyakból.

Ahhoz viszont, hogy bekerüljetek az egyetemre, idén is el kell érnetek a minimumponthatárokat, sok szak esetében pedig az előzetes ponthatárokat is - ezekről itt írtunk.

Melyiket érdemes választani, egyáltalán lehet-e választani? A pontszámotokat automatikusan a számotokra legkedvezőbb módon számolja ki a felvételi rendszer. Így nem kell azon agyalnotok, hogy melyik érettségi eredményeit kellene dupláznotok, vagy éppen számolgatni, hogy hogyan lenne a legjobb.

Ha idén érettségiztek és felvételiztek, akkor ne feledjétek, sok mindent már most tudunk a tavaszi vizsgáról. A május-júniusi vizsgaidőszakra február 15-ig tudtok jelentkezni, az érettségik május 2-án, a magyar nyelv és irodalom írásbelivel fognak kezdődni.”

Forrás: eduline.hu