Köztársasági Ösztöndíjra olyan felsőoktatási intézményben tanuló, nappali és levelező tagozatos diákok pályázhatnak, akik kiemelkedő tanulmányi eredményeik mellett szakmai területen is kimagasló munkát végzenek. Az ösztöndíj elnyerése a szakmai elismerés mellett anyagi támogatással is jár. Hruby Tamás a Dunaújvárosi Egyetem végzős műszaki menedzser hallgatója 2015-ben részesült Köztársasági Ösztöndíjban. A minőségirányítási szakirányon tanuló 23 éves Tamás jelenleg

a veszprémi székhelyű Continental Automotive Hungary Kft.-nél tölti szakmai gyakorlatát és biztos benne, hogy a cégnél szerzett tapasztalatokból nagyszerű szakdolgozatot ír majd. Elmondása szerint korábban az egyetemen is dolgozott különböző területeken, és az ott megszerzett ismereteit jól tudja kamatoztatni Veszprémben is. Saját magát, egy mindenre nyitott, folyton pörgős, bulizós embernek tartja, laza stílussal, de a tanulásban és a munkában ezeket félretéve komoly, ambiciózus és pontos.

DUE: Mi inspirált abban, hogy a Dunaújvárosi Egyetemen tanulj?

Budapesten kezdtem a tanulmányaim Építőmérnök szakon, ami - mint utóbb kiderült- nem illett hozzám. Dunaújvárosi vagyok és szerettem volna továbbtanulni, ezért kézenfekvő volt a Dunaújvárosi Egyetem. Mindemellett az iskola infrastruktúrája folyamatosan bővült, több barátom is idejött továbbtanulni, tehát ezeket az opciókat is figyelembe vettem a döntésemnél.

DUE: Mit jelent számodra a Köztársasági Ösztöndíj?

Olyan elismerést, amire már régóta szükségem volt. Motiváló és inspiráló is egyben. A díj elnyerése után is megpróbáltam azt a munkát folytatni, amit elkezdtem, és amiért ezt a kitüntetés kaptam. Ez kisebb nagyobb mértékben teljesült is. Ha még egy tárgyat felveszek - az összes kötelezőt teljesítettem - akkor idén is tudtam volna pályázni, mert a többi eredményem megfelelt a követelményeknek. 

DUE: Miért épp a műszaki menedzser szakot választottad?

Budapesten, ahol tanultam, volt pár hasonló tantárgyam, amiből sokat teljesítettem, így a Dunaújvárosi Egyetemen ezeket beszámították, elfogadták a Műszaki menedzser szakon. Őszintén bevallom, az első félévben fogalmam sem volt, hogy mit is csinál egy műszaki menedzser. Szerencsére mostanra már van elképzelésem a szakmáról. 

DUE: Mi leszel, ha elvégezted az iskolát?

Minőségirányítás szakirányon tanulok, ezen a területen szeretnék elhelyezkedni. Most a gyakorlatom során az a célom, hogy olyan teljesítményt nyújtsak, olyan szakdolgozatot írjak, és annyi tudást sajátítsak el, hogy az elegendő legyen ahhoz, hogy a Continental Automotive Hungary Kft. vagy más hasonló kvalitású cég munkatársként gondoljon rám. 

DUE: Mi a kedvenc könyved, filmed?

Konkrét kedvencem nincs, de a Harry Potter összes kötetét olvastam, amiket kivétel nélkül nagyon szeretek. Szívesen olvasom a Trollfoci könyvet és az önéletrajzi könyveket, főleg sportolókról/sportolóktól. Kedvenc filmem a Legenda, de nagyon szeretem a vígjátékokat és a sci-fi filmeket is. 

DUE: Kedvenc időtöltés?

Aktívan sportolok. Kispályán és nagypályán is focizom, tehát a labdarúgás a kedvenc. Szeretek horgászni, teniszezni és szórakozni a barátaimmal. 

DUE: Van olyan ember, aki inspirál a pályádon?

A pályámon a családom inspirált és segített a legtöbbet, de rajtuk kívül sok embert tudnék felsorolni: dr. Varga Anitát, aki a tanárom volt az egyetemen és megismertette velem és ajánlotta a minőségirányítást. Harazin Tibort, aki a külső konzulensem. Vele dolgozom együtt a cégnél és rengeteget segít nekem a szakdolgozatban, a minőségirányítási pálya megismertetésében és az államvizsgára való felkészülésben. Nagy Enikő tanárnőt, aki a belső konzulensem. Sok tantárgyam ő tanította, illetve szakmailag vezetett a helyes útra. Végül, de nem utolsó sorban Dósáné Pap Györgyit, aki szintén tanított, valamint egy olyan projektlehetőséget biztosított nekem, amelyből sokat tanultam.

DUE: Hogyan látod magad 10 év múlva?

Ha 10 év múlva még nem tudtam felépíteni a saját karrierem, akkor el kell majd mennem Pokémon idomítónak a Holdra. Viccet félretéve, olyan ember szeretnék lenni, aki szakmailag kiforrott, sikeres karriert fut be. Szerencsére ezt egy olyan család és baráti kör támogatja, akik mellettem állnak és erőt adnak ehhez. 

DUE: Mit üzennél tízéves önmagadnak, ha megtehetnéd?

Ez egy érdekes kérdés, mert arra ösztönöz, hogy visszagondoljak az elmúlt éveimre, ami rögtön nevetésre bír. A tízéves önmagamnak azt üzenném, hogy a későbbiekben próbáljon meg néha nemet is mondani, mert a folyamatos „Igen csináljuk; Igen benne vagyok; Hát persze” kijelentések néha nehéz helyzetekbe sodorhatják, de itt nem kell túlzottan komoly dolgokra gondolni. 

DUE: Miért ajánlanád az egyetemet?

Az egyetemet az egyik legfontosabb minőségirányítási elvre hivatkozva ajánlanám, ez pedig a folyamatos fejlesztés/fejlődés. Az iskola infrastruktúrája - épületek, sportcsarnok felszereltsége, egyetemi park - a tanárok szakképzettsége, az oktatás színvonala és az egyetemi élet is folyamatosan fejlődik és bővül. Erre a legjobb példa, hogy míg egy évvel ezelőtt Dunaújvárosi Főiskola volt az intézmény elnevezése mára már Dunaújvárosi Egyetem. A diákélet sokszínű, melynek talán az egyik legfontosabb része a hagyományőrzés. Ezen felül rengeteg a sportcsapat: futsal, vízilabda, kosárlabda, ping-pong. Ott a DUDIK fesztivál és rengeteg más tevékenység, amelyek színesítik a mindennapokat. Emellett nagyszámú partner kapcsolódik be az egyetem munkájába, mint például a Magyar Villamos Művek Zrt., a Hankook, vagy a Magyar Államvasutak Zrt.