Forrás: Eduline.hu

 

„Felvételi pontszámítási szabályok: csak ezek a középiskolai jegyek számítanak

Milyen középiskolai jegyeket váltanak pontokra a 2021-es egyetemi-főiskolai felvételin? Összeszedtük a legfontosabb infókat a középiskolai pontokról.

 

A magyar, a matek, a történelem és az idegen nyelv mellett valamelyik természettudományos tárgy eredményét is figyelembe veszik a felsőoktatási felvételin. Amikor kiszámolják a felvételi pontszámot, a középiskolai eredmények közül az öt fő tárgyból szerzett (utolsó két év végi) érdemjegyeket adják össze, majd duplázzák - így maximum 100 pontot szerezhettek.

 

Mi számít bele?

  • magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat számtani átlaga, kerekítés nélkül),
  • történelem,
  • matematika,
  • legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom),
  • egy, legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgy vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy.

 

Fontos, hogy abban az esetben, ha nem tanultátok valamelyik kötelező, vagy idegen nyelvi tárgyat és nincs is felmentésetek ezekből a tárgyakból, akkor nálatok tanulmányi pont nem számítható - emeli ki a felvételi tájékoztató.

 

Ha kíváncsiak vagytok, mennyi pontotok van, akkor itt próbálhatjátok ki a pontszámító kalkulátorunkat: http://eduline.hu/felveteli_pontszamito_kalkulator