A már jól ismert és nagy népszerűségnek örvendő előadássorozatunk következő előadása jövőhéten pénteken kerül megrendezésre, várunk minden érdeklődő egyetemi munkatársat!

Köszönjük eddigi részvételüket és érdeklődésüket az előadássorozat valamennyi előadásán és szeretettel várjuk Önöket a következő alkalommal is!

 

A következő előadás várható időpontja: 2020.10.16. (péntek) 10:00

Előadó: Dr. Szépvölgyi Ákos, a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője

 

Az eddigi alkalmakhoz hasonlóan az alábbi kérdőív segítségével tudnak regisztrálni az eseményre (Figyelem! Aki már valamelyik előadásra korábban regisztrált, nem kell még egyszer kitöltenie a kérdőívet!): https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdRlBfBTt1fKXCV_fORXtfxKnqBVSiNDZtKkn_v74vrljfdRA/viewform?usp=sf_link

 

Az előadás tartalma:

Az innováció elterjesztése

Az újdonság elterjedésének folyamata objektív és szubjektív tényezők sokaságának a függvénye. Alakulásában az egyének innovációs hajlandósága, a közösségekben zajló kommunikáció minősége és az újdonság vonzerője egyaránt szerepet játszik. A társadalmi csoportok sajátos természetűek. Tagjaik aktivitása és befolyásolási képessége eltérő. Mivel a tagság többsége viselkedési mintákat követ az innováció elfogadása vagy elutasítása során, a véleményformálók hatása erős.

A diffúziós jelenségek sokszínűségük ellenére jól modellezhetők. Erre ma már matematikai modellek is rendelkezésünkre állnak. Ezek segítik a számszerűsítés és az áttekinthetőség megalapozását.

Az innovációs folyamatok sajátos környezetükben zajlanak. Nemzeti innovációs rendszerek összefoglaló névvel emlegetjük azt a keretet, amelyen belül az innovációs politika megalkotásától annak gyakorlati megvalósításig különböző küldetésű intézmények találhatók.

 

Az előadás tematikája:

  • A diffúzió folyamata
  • Az újdonságok befogadásának és elterjesztésének törvényszerűségei
  • A diffúziós folyamat szereplőinek jellemzése a vásárlói magatartás szempontjából
  • A piaci befogadás sikerességét meghatározó tényezők - a vásárló és az újító gyártó szemszögéből
  • A diffúziós folyamatok modellezése