A nyári melegben edzés megterhelő, ennek ellenére sem javasolt kihagyni, inkább érdemes néhány változást eszközölni a beépült szokásainkhoz képest.

Forrás: mozduljra.hu

 

Akár futsz, akár bringázol, vagy csak a parkokban található fitness-eszközöket használod, a nagy melegben nagyon oda kell figyelned, hogy a hőhatás okozta negatívumok ne menjenek az edzés rovására. A magas hőmérsékleten való edzésnek vannak pozitív hozadékai is, de csak akkor, betartasz néhány alapvető szabályt.

 

Erre figyelj!

Az első és legfontosabb pont a megfelelő folyadékbevitel: 20 perccel az edzés előtt igyunk egy pohár vizet (2,5 dl) és edzés közben 15-20 percenként ezt ismételjük meg, vagy együnk helyette lédús gyümölcsöket-zöldségeket, így elkerülhetjük a dehidratáció okozta veszélyeket. Ha sokat és keményen edzünk, akkor érdemes valamilyen sportoláshoz kifejlesztett izotóniás italt fogyasztani, illetve a szénhidrát pótlás is ajánlott.

 

Számít az is, hogyan öltözködsz! Világos színű, jól szellőző, könnyű ruha a legjobb, védőfelszerelést ha veszel (pl. sisak, vagy kipárnázott ruházat), akkor rövidebb ideig edzz, mert az is csak növeli a testhőmérsékleted. Viszont valamilyen fejfedő legyen rajtad, mert az is véd a napsugárzástól, ami csak hatásosabb, ha edzés előtt vízbe mártod, hisz akkor hűti is a fejedet a védelem mellett. Az UV-szűrős napszemüveg is elengedhetetlen, és naptejjel is mindenképp kend be magad, ha nem akarsz rosszat a testednek!

 

A nagy melegben gyorsabban kifáradsz, kimerülsz, ami aztán átcsaphat valami súlyosabba. Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, akkor sürgősen hagyd abba az edzést:

  • erős izzadás
  • izomgörcs
  • gyengeség
  • szédülés
  • fejfájás
  • ájulás
  • hányinger
  • hideg és nedves bőr

 

Megoldás

Legyen változatos az edzésed! A hosszú futások vagy bringázások helyett inkább több rövidebb, de intenzívebb gyakorlatot vess be, melyek között lehet pihenni, inni és lehűlni. És mindezt legjobb, ha  árnyékban teszed!

 

Ismerd meg a határaidat, és ha lehet ne ebben a nagy melegben próbáld meg azokat átlépni. Ne kockáztasd az egészséged egy-egy személyes rekordért. Ha már a melegben is edzeni szeretnél, akkor inkább többször edzzél kevesebbet (napi húsz perc edzés előrébb visz, mint egy óra a forróságban!), a legmelegebb órákat azonban így is kerüld, ha megteheted!

 

Melegben edzeni hasznos és meg is éri a fáradságot, és ha mindenre jól felkészülsz és odafigyelsz, akkor normál hőmérsékleten biztosan növekszik majd a teljesítményed!

 

 

A Dunaújvárosi Egyetemen a sportkommunikáció támogatója az EFOP-3.4.3-16-2016-00017 számú projekt.