A múlt héten elindított cikksorozatunk második részében, Németh Péter (későbbiekben: N.P.) és Rigó László (későbbiekben: R.L.), a DUE DSE sportegyesület játékosai meséltek nekünk a vírushelyzet okozta változásokról. Kifejtették nekünk mindennapjaik menetét és a versenyfelkészülés jelenlegi állapotát.

 

Hogyan érintette az Egyesületedet a vírushelyzet?

N.P.: A veszélyhelyzet bevezetése után, az MLSZ (Magyar Labdarúgó Szövetség) egyből felfüggesztette a bajnokságunkat, a csapat vezetői pedig az edzéseket. Utánpótlásedzőként természetesen a gyerekek edzései is leálltak. Mind a felnőtt csapatnál, mind a gyerekeknél maradt az online kommunikáció, a különböző labdás/sportos közösségi médiás kihívások/feladatok. A közelmúltban pedig végérvényesen le lett fújva a bajnokság: idén nem hirdetnek eredményt.

 

R.L.: Sajnos ez a kialakult vírushelyzet teljes mértékben felborította az egyesületi életünket, pont, mint a magánéletünket. A sporteseményeket első körben állították le ezáltal nem csak a mérkőzések, de az edzések is az egyik pillanatról a másikra álltak le. A klub vezetői egyértelműen az egészséget helyezték előtérbe, ezért minden fajta érintkezést letiltottak. Ez nem csak a játékosoknak, de a vezetőknek és stáb tagoknak is komoly fejtörést okozott, mivel hírt csak a leállásról kaptunk a folytatásról nem.

 

Hogyan töltöd a mindennapjaidat? Milyen edzéseket tudtál beiktatni a napi menetrendedbe, hogy az erőnléted továbbra is megmaradjon?

N.P.: Az edzőnk által összeállított edzésprogram szerint készültem tovább: futófeladatok, különböző sajátsúlyos erősítések stb. Szabadidőmben túráztam, bicikliztem. Az étkezésemre is nagyobb gondot fordítottam.

 

R.L.: A mindennapjaim munkával, otthoni edzésekkel és pihenéssel telnek. Szerencsére a munkaköröm lehetővé teszi, hogy Home Officeban lássam el a feladataim. Az otthoni edzéseim nagy részét, az edző által kiírt gyakorlatok tették ki, amelyet minden nap dokumentálni kellett, hogy ellenőrizni lehessen. Amikor lehetőségem adódott akkor kültéri futásokat végeztem még pluszban, természetesen kerülve az olyan helyeket, ahol esetlegesen érintkezhettem volna másokkal.

 

Németh Péter

 

Olvastál vagy néztél esetleg valamilyen segítő anyagot az edzésekkel kapcsolatban?

R.L.: Nagy segítséget nyújtott, hogy a kötelező gyakorlatok elég változatosan megmozgattak minden olyan területet, ami szükséges, ezért nem volt szükség plusz utána járásnak.

 

N.P.: Természetesen. Mindenféle edzésprogram, videó, szakmai ajánlás megtalálható az interneten manapság. Én is válogattam ezekből.

 

A versenyfelkészülést mennyire érintette a vírushelyzet? Esetlegesen veszélyeztette?

R.L.: A versenyfelkészülést egyelőre még nem érinti a vírushelyzet és bízom benne, hogy ez így is marad. Természetesen az így megnövelt szünetben is próbálom a formámat megtartani és ahogy lazul a korlátozás úgy egyre inkább tudom variálni az edzéseket, mozgásokat.

 

N.P.: Teljesen átalakította: a csapatedzéseket felváltotta az egyéni, otthon végzett munka. Összehasonlíthatatlan a labdával végzett, párharcokkal tarkított, taktikai mozgásokkal teletűzdelt tornatermi edzés, illetve az egyéni, otthon, vagy a szabadban végzett mozgás.

 

Mivel az MLSZ lefújta az idei bajnokságunkat, így a jövő maradt, a jövő évi bajnokságra való felkészülés.

 

Mi a következő verseny, amire készülsz?

N.P.: A 2020/2021-es bajnoki idény. Nagyon remélem, hogy az eddigi szokásos menetrendben tudjuk folytatni az edzéseket a nyártól: július végétől csapatedzések, felkészülés és a bajnokik is el tudnak majd kezdődni szeptemberben.

 

R.L.: A következő verseny egyértelműen a következő bajnoki évad. Új bajnokság kezdődik és igyekszem a tavalyinál is jobb teljesítményt kihozni magamból.

 

Rigó László

 

 A Dunaújvárosi Egyetemen a sportkommunikáció támogatója az EFOP-3.4.3-16-2016-00017 számú projekt.