Milyen következménnyel jár, ha szakot váltotok az egyetemen? Itt vannak a szabályok.

Forrás: eduline.hu

 

Alap-, mesterszak és felsőoktatási szakképzés esetén egy, osztatlan képzés esetén legfeljebb két félév után gondolhatjátok meg magatokat úgy, hogy még semmilyen plusz kötelezettségetek nem lesz, csak a felhasznált állami féléveitek fogynak.

 

Mennyit tanulhattok ösztöndíjasan?

Mindenkinek tizenkét félév, vagyis hat év jár összesen, ennyit tanulhattok ösztöndíjas képzésen. Ez az idő osztatlan képzés esetén tizennégy félév, ha az adott szak képzési ideje eleve meghaladja a tíz félévet.

 

A "hazai munkaviszony"

Ha a fent említett határidőből kicsúszva iratkoztok ki az egyetemről, és továbbra is magyar állami ösztöndíjas helyről van szó, akkor az ott folytatott tanulmányi idővel megegyező időt kell, hogy eltöltsetek hazai munkaviszonyban, méghozzá a képzést követő két éven belül. Ha viszont a kiiratkozás valójában úgy történik, hogy csupán szakot váltotok, más a helyzet. A munkavállalási kötelezettség felfüggesztését kérelmezhetitek, erről bővebben itt olvashattok.

 

Ne felejtsétek el, hogy idén nem kerülhettek át állami ösztöndíjas helyről önköltségesre - vagyis mindenki megtarthatja - tanulmányi eredménytől függetlenül - az eddigi helyét.