Május 1-től elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Augusztus 15-től pedig több, mint duplájára emelik a Diákhitel 1 havonta igényelhető összegét, erről döntött a Kormány.

 

A megjelent kormányrendelet a diákhitelek kapcsán is jócskán tartalmaz újdonságokat. Május 1-től december 31-ig bevezetnek egy új, kamatmentes, teljesen szabad felhasználású típust, a Diákhitel Pluszt - derül ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Diákhitel Központ tájékoztatásából.

 

Kik és mekkora összeget vehetnek fel?

A 18. évüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe. Az egyetemi, főiskolai hallgatók számára maximum 500 ezer forint, míg a külön meghatározott felnőttképzésben résztvevő tanulók esetében maximum 1 200 000 forintos összegben lesz elérhető a hitel.

 

Mit kell tudni a törlesztésről?

Egy év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető az új, kamatmentes diákhitel.

 

A Diákhitel1 is változni fog

A következő tanévtől a szabad felhasználású Diákhitel1 legmagasabb havi összegét 70 000 forintról 150 ezer forintra emelik. A hallgatók megélhetését és a felsőoktatási lemorzsolódás csökkentését szeretnék elérni ezzel az intézkedéssel.

 

Május 1-től ugyanakkor az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhető lesz a Diákhitel1, akár 350 ezer forint értékben. Ezenkívül meghosszabbítják június 15-ig a Diákhitel1 és Diákhitel2 igénylésének határidejét - áll a közleményben.

 

Forrás: eduline.hu