2019. novemberétől 5 évre Kiss Andrást a Dunaújvárosi Tourinform Iroda előző vezetőjét választották a Dunaújvárosi Egyetem Diák Sportegyesület új elnökévé! Gratulálunk a kinevezéshez!

 Korábbi munkáidból eredően sokan ismernek, de kérlek mutatkozz be az olvasóinknak!
Jó szerencsét! Kiss András vagyok, 29 éves, Rácalmáson élek, viszont egészen kis korom óta, az óvodától kezdve itt mozgolódok Dunaújvárosban, ezer szállal kapcsolódok a városhoz. Egyedül az egyetemi éveimre hagytam el rövidebb időre a térségünket, azonban már akkor is annyira hazahúzott a szívem, hogy 1-1,5 év után inkább bejárós lettem.

Jelenleg az Egyetemünkön tanítok, a Közgazdaságtudományi Tanszéken, mellette a Corvinus Gazdálkodástudományi Doktori Iskolájának vagyok a hallgatója.

 

Korábban rendezvényekkel foglalkoztál, hogy jött a sport?

A sport, a mozgás és az egészséges életmód mindig is nagyon közel állt hozzám, sokféle sportot kipróbáltam kiskoromban, a birkózástól kezdve, a kenun át a labdarúgásig. Rendezvényeken is, ahol a környezet engedte megpróbáltam mindig kiemelten kezelni a sportos rendezvényeket, az aktív sportolóknak ilyenek voltak a méltán híres Bringatúra, Egészség-napok, az őszi Fut a Város! Emellett minden olyan nagyobb sporteseményt, legyen az Futball Eb, Vb, Bajnokok Ligája Döntő. Tehát,  hogy őszinte legyek, a sport az az én igazi közegem, a meccseken, az eseményeken és nem utolsósorban sport közben érzem magam igazán otthon.

 

Az egyesület elnökeként kérlek mutasd be nekünk, hogy jelenleg milyen sportágak tartoznak a DUE DSE-hez.

Jelenleg 5 szakosztályból áll az egyesületünk: floorball, asztalitenisz, kosárlabda futsal és a hagyományőrzők. Emellett az egyetemi testnevelés órák lebonyolításában segédkezünk az Egyetemünknek, itt megpróbáljuk folyamatosan bővíteni az óraválasztékot, és rugalmasan kezelni a hallgatóink igényeit.

 

Milyen célkitűzéseid vannak a 2020-as évre az egyesület jövőjét tekintve?

A 2020-as évben is folytatni szeretnénk a szakosztályvezetőkkel karöltve a szisztematikus építkezést. A biztos, lépésről lépésre történő fejlődéshez szeretnénk a legmagasabb szintű támogatást nyújtani minden szakosztályunk minden sportolójának! 

 

 

Milyen fontosabb események, bajnokságok előtt állnak a csapatok?

Jelenleg a „csapataink harcban állnak”, ha idézhetek. A jelenleg zajló bajnokságban a kosaras fiúk a regionális bajnokság B csoportjának összes meccsét megnyerve feljutottak az A csoportba, az „elitligába”. Ez hatalmas siker a szakosztály és az egyesület életében, így NB I-es felnőtt klubok utánpótláscsapatai ellen játszhatnak a fiúk. U20-as fiú futsal csapatunk jelenleg 5. helye áll az NB I-ben, de 2 meccsel játszott kevesebbet mint az előtte lévők és így is csak 4 ponttal van lemaradva a dobogóról.
Összességében elmondhatom, hogy hatalmas potenciál rejlik az utánpótlás csapatainkban, engem személy szerint hatalmas büszkeséggel tölt el a sikerük. Véleményem szerint az összes egyetemi polgár és minden dunaújvárosi büszke lehet nem csak az eredményekre, hanem az itt zajló professzionális munkára is.

 

Miért ajánlod a sportolóknak, hogy a DUE DSE valamely csapathoz csatlakozzanak?  

Ezek a csapat- és egyéni sportok, floorball, kosárlabda, asztalitenisz, futsal mind-mind a közösségi élményt és kohéziót erősítik. Nem csak a szűken vett sport és mozgás iránti szeretet az ami jellemző a csapatainkra, hanem a jó közösség és a baráti társaságok, baráti kapcsolatok kialakulása is. Emellett, van pár olyan egyetemes örök igazság, amelyre a sport tanít meg: a másik tisztelete, elfogadás, alázat és egyenrangúság. Ha idézhetem Hemingwayt: „A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít”

 

Mennyire tartod fontosnak az E-Sport szerepét a sportban?

Véleményem szerint ez egy olyan rohamosan fejlődő és fejlődési potenciállal rendelkező területe a sportoknak, amely a közeljövőben hazánkban is el fog terjedni. Terveim között szerepel egy E-Sport szakosztály létrehozása. Lehet néhányan azt mondják, ez nem is sport, ez nem mozgás, de szerintem igen is van létjogosultsága, az ilyen és ehhez hasonló modern dolgoknak. Csak meg kell nézni, hogy mekkora hatalmas sportcsarnokokat és arénákat töltenek meg egy-egy ilyen verseny során. Ide is hatalmas koncentráció, elhivatottság és alázat szükséges csakúgy, mint bármely más sporthoz. Nagyon szeretném, hogy sportegyesületünk az élére álljon a régió E-sport életének, csak úgy mint számos más innovatív kezdeményezésnek élére áll az Egyetemünk!