Az érettségi bizonyítványon kívül más dokumentumokat is feltölthettek a felvételihez a dokumentumpótlás határidejéig, vagyis július 10-ig. Érdemes tájékozódni, hogy egy korábban megszerzett szakképesítés, vagy egy régi versenyeredmény igazolása is hasznos lehet a felvételi eljárásban.

- Nyelvtudás: A középfokú, B2-es komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért 28 többletpont, a felsőfokú, C1-es szintén komplex államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványért pedig 40 többletpontot kapnak a felvételizők, viszont maximum 40 többletpontot lehet kapni a nyelvvizsgáért a felvételin, így több nyelvvizsga esetén is ennyi jár.

- Tanulmányi és művészeti verseny- vagy sporteredmények: Sporteredményre 20 ponttól egészen 50 pontig kaphattok pluszpontot a felvételin. Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeken (OKTV) elért 1–10. helyezésért 100 többletpontot, 11–20. helyezésért 50 többletpontot, 21–30. helyezésért 25 többletpontot.

- Felsőoktatási szakképzés vagy szakképesítés: Az Országos Képzési Jegyzékben a szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén 32 többletpontot kaphattok, de csakis az 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért. Ezt a számot a bizonyítványotok második oldalán találjátok azonosító szám címen, ahol pedig az első két számjegyet kell megnéznetek.

Ha tehát például 21, 31, 33, 51 vagy 52 számmal kezdődik ez az azonosító, akkor nem jár érte pont a felvételin. Ezek a számok egyébként többek között a képzés szintjét jelölik, ami az 54 esetén emelt szintű, az 55 esetén felsőfokú szakképzettséget jelent, míg a többi szám alap- vagy középszintű szakképzettséget jelöl, ezekért pedig nem jár többletpont.

- Hátrányos helyzet, fogyatékosság, gyermekgondozás igazolása: Az esélyegyenlőség jogcímen többletpontot a hátrányos helyzetű, a fogyatékossággal élő és a gyermekét egyedül nevelő felvételiző kaphat.

Akkor számít hátrányos helyzetűnek egy felvételiző, ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult és emellett pedig vagy alacsony a szülei iskolai végzettsége vagy foglalkoztatottságuk, vagy pedig elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmények között él. Ehhez azonban hivatalos papírjuk kell, hogy legyen a hátrányos helyzetükről. Ezt pedig adott települési önkormányzat jegyzője igazolhatja. 40 többletpontot ér. A nevelésbe vett vagy azt követően utógondozói ellátásban részesülő tanulók már halmozottan hátrányos helyzetűnek számítanak.

Változtass sorrendet! Válaszd te is a Dunaújvárosi Egyetemet!