Pályázati azonosító: NTP-STEM-23-0006 „DUE pályaorientáció és tehetséggondozás”

Kedvezményezetti adatok: A Dunaújvárosi Egyetem 18 346 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a program megvalósításához.

A támogatás forrása: A Kulturális és Innovációs Minisztérium (Miniszterelnökség jogutódja, a továbbiakban: Támogató) megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Lebonyolító) a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2023-2024. évi cselekvési programja.

 

Projekt tartalma:

A Dunaújvárosi Egyetem nyílt napokon, pályaorientációs kiállításokon, pályaorientációs előadásokon, az Educatio kiállításon, a Lányok napján, Robotica kiállításon népszerűsíti gépészmérnök, anyagmérnök, műszaki menedzser, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus szakjait. A roadshow-k alkalmain a tehetséges fiatalok számára nemcsak diploma szerzési lehetőséget kínálunk, hanem kutatási programjainkhoz csatlakozási lehetőséget, ipari partnereinknél karrier lehetőséget is kínálunk. Az MTMI szakok iránt érdeklődő középiskolások számára tehetségkutató napot (kocka napot) szervezünk, melyen vonzóvá kívánjuk tenni a műszaki, informatikai szakmákat. A projektben kiemelt figyelmet fordítunk a lányokra, a roadshow-kon a filmen, a kifejezetten nekik szervezett Lányok napján motiváljuk őket a műszaki, informatikai szakjaink választására. A projekt teljes ideje alatt facebook oldalt és saját site-ot üzemeltetünk, melyen a program elemeit a jelentkezési lehetőségeket is bemutatjuk. A programokat rádióban is hirdetjük.

 

A projekt célja:

A projekt célja, hogy a Dunaújvárosi Egyetemen (DUE) növekedjen a műszaki, és informatikai (MTMI) területeken felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók aránya. A DUE gépészmérnök, anyagmérnök, műszaki menedzser, mérnökinformatikus, és gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzésében és alapképzésben valamint gépészmérnök mesterképzésben résztvevő hallgatók arányát növeljük. Kiemelten fontos, hogy ezekhez a szakokhoz a műszaki, informatikai érdeklődésű lányokat Dunaújvárosban és környékén felkutassuk, jelentkezésüket ambícióikat bátorítsuk. Ehhez olyan komplex pályaorientációs (pályaorientációs nap, pályaorientációs kiállítás, nyílt napok) és tehetséggondozó programokat (kocka nap) kínáljunk, amelyek vonzóvá tehetik az általunk kínált műszaki, informatikai szakokat. A projekt keretében országos roadshowt szervezünk, mely hat vármegyére terjed ki.

 

Támogatott tevékenység megvalósítási időtartama: 2023.09.01-2024.08.31