GÉPÉSZMÉRNÖKI ALAPKÉPZÉSI SZAK (BSc) Mechanical Engineer BSc


Képzés szintje:
alapképzés
Végzettség: alapfokozat (BSc)
Az oklevélben szereplő szakképzettség magyarul: gépészmérnök
Az oklevélben szereplő szakképzettség angolul: Mechanical Engineer

Elektronikus jelentkezés
 Mintatanterv (2017. szeptember 1. előtt beiratkozók)
Mintatanterv nappali és levelező (2017. szeptember 1-től beiratkozók)


Tagozat, képzési idő
Nappali és levelező tagozaton 7 félév.


Finanszírozás

államilag ösztöndíjas, önköltséges (nappali:225 000 Ft/félév, levelező:220 000 Ft/félév)
 

Specializációk

  • karbantartási
  • mechatronikaÉrettségi vizsgatárgyak

Két, legalább középszintű érettségi vizsgatárgyat kell választani: matematika (kötelező választani) és biológia vagy fizika/informatika/kémia/szakmai előkészítő tárgy (elektronikai alapismeretek, építészeti és építési alapismeretek, gépészeti alapismeretek, informatikai alapismeretek, könnyűipari alapismeretek, környezetvédelmi-vízgazdálkodási alapismeretek, közlekedési alapismeretek )


A szak képzés célja

Olyan gépészmérnökök képzése, akik alkalmasak gépek és gépészeti berendezések üzemeltetésére és fenntartására, a gépipari technológiák bevezetésére illetőleg alkalmazására, a munka szervezésére és irányítására, a műszaki fejlesztés, kutatás és tervezés átlagos bonyolultságú feladatainak ellátására a munkaerőpiac igényei szerint, továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második (mesterfokozat, MSc) ciklusban történő folytatásához.


A szakma szépségei

A mérnöki munka ősi mesterség, a gépek előállítása mindig nagy kihívást jelentett, mert egy-egy gondolat életképességét valójában csak megvalósításával lehet igazolni. Ez az igény az emberben már ősidők óta benne szunnyad. Ki emlékszik már a kerék felfedezőjére? Azt azonban senki sem vonja kétségbe, hogy milyen nagymértékben segített az emberi munka fizikai terhelésén könnyíteni. Ettől továbblépve a fejlődés elvezetett az automatikus üzemű gépekhez, a robotokhoz, egy csodálatos és új világhoz. A gépészmérnöki tanulmányok ennek a pályának a birodalmába vezeti be az érdeklődőt, úgy, hogy maga is a nagy fejlődési folyamat részesévé válik.


Az ideális jelentkező

Azokat a fiatalok várjuk, akik a természet átalakítását, az emberi munka megkönnyítését hivatásuknak érzik, akik szeretnek kísérletezni, ötleteiket a gyakorlatban kipróbálni és munkájuk eredményét közvetlenül is megismerni, megtapasztalni úgy, hogy egyidejűleg egy csapatban dolgoznak, és akiktől már most sem idegen a mértan, a matematika, a fizika, és akik szeretik a gépeket, a szerszámokat és a többi gépi berendezést.


Elsajátítandó szakmai ismeretek

Az alapfokozat birtokában a gépészmérnökök - a specializációkat is figyelembe véve - képesek lesznek a következőkre (legalább két kompetencia elvárt az alábbiak közül):
- gép- és fém- és/vagy polimer szerkezetek és ezek elemei gyártásának, szereléstechnológiájának kidolgozására, irányítására,
- gépek, szerkezetek diagnosztikai vizsgálatára, karbantartási, megbízhatósági, javítástechnológiai feladatainak kidolgozására,
- gépészeti technológiai folyamatok irányítására, gépi berendezések kiszolgálásának szervezésére,
- mechatronikai rendszerek működtetésére, fejlesztésére,
- logisztikai és anyagmozgató rendszerek működtetésére, fejlesztésére,
- környezetvédelmi feladatok műszaki irányítására.


Főbb tárgyak

A képzés - igazodva az európai normákhoz - moduláris szerkezetű, kreditrendszerű. Az előírt természettudományi és műszaki alapozó tantárgyak mellett kiemelt szerepe van a számítógéppel támogatott műszaki ábrázolási, szerkesztési, tervezési (CAD), szervezési (CIM), gyártási (CAM), méréstechnikai és minőségbiztosítási (CAQ) ismereteknek és CNC technológiáknak. A képzés részeként idegen nyelveket, magas fokú számítógépes, informatikai ismereteket oktatunk, korszerű vállalkozási, jogi és menedzsment-tudás is szerezhető.
Szakmai alapozó tárgyak: anyagtan, áramlástani és kalorikus gépek, hidraulika, pneumatika, elektronika, villamos gépek, gépipari mérések, környezetvédelem, hő- és áramlástan, szerkezetmérések, tervezői rendszerek, forgácsolás, hegesztés, gyártástervezés, CNC-gépek, CAM, minőségirányítás.
Specializációk tárgyai:fémszerkezetek, gyártás- és hegesztéstechnológiájuk, karbantartás-tervezés és irányítás, műszaki diagnosztika, tribológia.


Infrastruktúra

CAD/CAM-, CNC-, műszaki diagnosztika-, mechatronikai-, digitális mérés-, FESTO pneumatika és PLC-, SKF szereléstechnológiai labor, gépipari forgácsoló, valamint hegesztő műhely. A laborok eszközeit partnereink - AUDI Hungaria, BOSCH, Delta-3N Kft. rezgésdiagnosztika, ISD DUNAFERR., FESTO Automatika, OMRON Ipari Automatizálás, SIEMENS Magyarország, SKF Svéd Golyóscsapágy ZRt. - biztosítják.


Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma

210 kreditpont


Az oklevél kiadásának feltétele
- sikeres záróvizsga
- államilag elismert legalább középfokú C ípusú nyelvvizsga megléte.


Továbbtanulási lehetőségek

A Dunaújvárosi Egyetemen:

  • mesterképzési szakon: Gépészmérnök MSc, Tanár-mérnöktanár Ma
  • más alapszakokon
  • szakirányú továbbképzési szakokon
  • felsőfokú szakképzésben.


Más felsőoktatási intézmények:

  • mesterszakjain
  • szakirányú továbbképzési szakjain.


Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek
A gépészmérnökök iránti kereslet nagy, napjainkban növekvő tendenciát mutat. Elsősorban a gépipar, a vegyipar és az energiaipar területén van szükség a képzett gépészmérnökökre termelőüzemek, tervezőirodák karbantartási, üzemeltetési és minőségbiztosítási feladatainak ellátására.


A hallgatók lehetőségei a képzési időszak alatt

- A kollégiumi össz férőhelyek 50%-át az első évesek kapják.
- Az élsportolók tanulmányi és ösztöndíj-kedvezményben részesülnek. Pályázhatnak a a DUE Kiemelt sportösztöndíjára.
- Egyetemünk az államilag elismert ITK Origó és a Pannon nyelvvizsga-rendszer akkreditált vizsgahelye.
- Hallgatóink tagjai lehetnek a több mint 250 éves selmeci diákhagyományokat őrző és tisztelő közösségnek.


Kollégium

Pályázat útján az elsőévesek számára korszerű kollégiumi férőhelyet tudunk biztosítani.


Felvételi ügyintézés

Dunaújvárosi Egyetem Tanulmányi Hivatal § Dunaújváros, Táncsics M. u. 1/A (főépület, fsz. 114.)
Tel.: (25) 551-177, 551-254.
Küldj egy e-mailt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.