A tanszék elődintézete 2004. július 1-jén alakult. Akkor is és most is az általa végzett oktatás célja olyan szakemberek képzése, akik jól kiismerik magukat a társadalmat működtető kommunikációs rendszerekben, ehhez kapcsolódóan ismerik a média fontosabb intézményeit, továbbá képesek a gazdálkodó szervezetek és intézmények külső és belső kommunikációs folyamatainak tervezésére, irányítására, szervezésére és elemzésére. Az alapos elméleti oktatás biztos hátteret ad az intézményünkben végzett magas szintű gyakorlati képzésnek.


A Kommunikáció és Médiatudomány (BA) alapképzésben három szakirány választható, mégpedig a rendezvényszervezés, a médiainformatika és az üzleti kommunikáció. A főbb tantárgyak: Szervezeti kommunikáció, A változásmenedzsment kommunikációja, Public Relations, Konfliktuskezelés és gazdasági mediáció, Fenntartható fejlődés és társadalmi felelősségvállalás; Mozgóképalkotás és hangfelvétel, Képfeldolgozás és számítógépes grafika, Multimédia I. és II. stb.


A tanszék képzési profiljában kommunikáció és média alapképzés (BA) továbbá egy felsőoktatási szakképzési szak van:

televíziós műsorkészítő 


Hallgatóink szakmai felkészítését a Dunaújvárosi Egyetem professzionális televízióstúdiója teszi lehetővé, mely 2017-től megújult technikai infrastruktúrával biztosít kiváló lehetőségeket az érdeklődő, tehetséges hallgatóknak.


A 200 négyzetméter alapterületű stúdió naprakész eszközparkja a televíziós szakma elvárásainak megfelelően immáron FullHD felbontásban képes többkamerás műsor felvételére és teljes körű utómunkálataira. Az általunk alkalmazott szoftver a világ élvonalába tartozó non-lineáris editor, az AVID Media Composer. Hallgatóink elsajátíthatják a Blackmagic Design stúdiókamerák, SONY-XDCAM forgatókamerák szakszerű használatát, valamint megismerhetik többek között Manfrotto és Sachtler márkájú statívok, csapók és derítőlapok működését. A hangrendszer alapját egy 32 csatornás Yamaha keverőpult képezi, melyhez többek között Sennheiser mikrofonok állnak rendelkezésre. Jelenleg több, különféle tévéműsor elkészítésére alkalmas díszletparknak ad helyet a stúdiótér (pl. hírműsor, sportműsor, talkshow, vetélkedő), valamint rendelkezünk greenbox technológiával és súgógéppel is.


A televíziós szerkesztőségi munkálatokat évről évre ambíciózus hallgatóink látják el szabadidejükben és a szakmai gyakorlatuk keretében, ennek köszönhető, hogy a DEON - Dunaújvárosi Egyetem Online (korábbi nevén DUFtv) 2006-os fennállása óta hatalmas változásokon, fejlődésen ment keresztül, mind tartalmilag, mind pedig a csatorna arculatát illetően.


A Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék kutatásai gyakorlatorientáltak. A tanszék munkatársai olyan hazai és nemzetközi kutatásokban vesznek részt, amelyek a szaktanárképzésben alkalmazott médiatechnológiával, a szervezeti kommunikációval, Magyarország megítélésével kapcsolatos attitűd vizsgálatával, a mobilmédia alkalmazási lehetőségeivel foglalkoztak. 2014 őszén a tanszék és más szervezeti egységek együttműködéséből megalakult az Alkalmazott szervezetfejlesztési és kommunikációtudományi kutatócsoport. A kutatócsoport célja a tágabban értelmezett társadalomtudományi területek kutatásainak egyetemi összefogása, ezenbelül a kommunikációra, szervezetelemzésre és szervezetfejlesztésre vonatkozó elméleti valamint alkalmazott kutatások koordinálása, serkentése, tudományos műhelyek kialakítása, tanácskozások, konferenciák támogatása, kiadványok megjelentetésének szakmai gondozása. Továbbá célul tűzte ki olyan szervezetfejlesztési folyamatok, üzleti, képzési modellek kidolgozását, melyek társadalmi és tudományelméleti relevanciával is bírnak.

 

Tanszékvezető

Kőkuti Tamás Dr. főiskolai docens


Oktatók

András István Dr. habil főiskolai tanár
Gál Katalin gazdasági tanár
 Balázs László Dr. egyetemi docens
Klucsik Gábor főiskolai adjunktus
Kőkuti Tamás Dr. főiskolai docens
Kukorelli Katalin Dr. főiskolai tanár
Ludik Péter Dr. főiskolai docens
Szakács István mérnöktanár
 Szalay Györgyi Andrea Dr. főiskolai docens


Tanszéki mérnök

Szpisák Tamás tanszéki mérnök (stúdióvezető)


Oktatástechnológus

Pálinkás István

 


Nyelvtanárok

Bartal Orsolya nyelvtanár
Mészárosné Horváth Erika nyelvtanár
Sitku Krisztina nyelvtanár