2017. október 24 – 28. között a Sztálinváros Polgára Voltam - nemzetközi projekt zárórendezvénynek ad otthont a Dunaújvárosi Egyetem. Az eseményre négy ország képviselői érkeztek Dunaújvárosba.

 

Október 25-én a rendezvény hivatalos sajtótájékoztatóján dr. habil András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora elmondta, az egyetem filozófiája az, hogy a legtöbb területen nyitott legyen a város és intézményei felé. Ennek jegyében rendezik meg a Dunaújvárosi Egyetemen a nemzetközi pályázatban megfogalmazott programcsomagot. Dr. András István azt is elmondta, a projektben alapvetően múzeumok vesznek részt, de az egyetem örömmel vállalt szerepet a program helyi megvalósításban.

A projekt az Európai Bizottság finanszírozásával jött létre, az „Európa a polgárokért” program keretében. Célja, olyan társadalmi tudás megteremtése, mely a totalitárius, sztálini rendszer jellemzőit mutatja be, különös tekintettel az alapvető emberi jogokat sértő tevékenységekre.

Ennek érdekében a projekt tagjai saját országukban (Magyarország, Románia, Bulgária, Albánia, Lengyelország) kutatást végeznek a még élő sztálinvárosi polgárok között, – történeteket, tárgyi emlékeket, személyes sorsokat tárnak fel. A kutatás eredményeit egy nemzetközi konferencia és kiállítás keretében mutatják be, célul tűzve az ismeretek minél szélesebb körben való terjesztését.

 

Dr. Szabó Csilla Marianna a Dunaújvárosi Egyetem Tanárképző Központ főigazgatója ismertette a 4 országból érkezett vendégek programjait, majd a projektről részletesen dr. Csiszér Annamária a Társadalomtudományi Intézet oktatója, a projekt koordinátora számolt be.

Dr. habil András István ismertette a 2014 júniusában indult Keleti Nyitás elnevezésű projektet is, melyben a Dunaújvárosi Egyetem, olyan országokat keresett fel, ahol eddig nem volt jelen. Számos sikeres együttműködés köttetett, melyek közül kiemelendő a Brazíliában és Oroszországban aláírt megállapodás. Ennek jegyében a következő két hétben egy színvonalas nemzetközi delegációt fogad az egyetem a Tudományos Héten, az East-West Cohesion konferencián.