A Dunaújvárosi Egyetem Informatikai intézetében 2013-februárjában indult el a kooperatív duális képzés, melynek lényege, hogy az egyetem külső céges partnerei gondoznak egy teljes tantárgyat azzal a céllal, hogy „elhozzák a tanterembe” a legkorszerűbb technológiákat.


A Dunaújvárosi Egyetemen jelenleg hét kooperatív-duális tantárgyat oktatnak. A 2017-es tanév tavaszi félévében két olyan tantárgy is indult, melyet az Equicom Kft illetve partnere a CommScope, valamint az Intellifactory Kft. szakemberei gondoznak. A tantárgyak a hallgatók számára térítésmentesek.

liuhgoiuhg

Az Equicom Kft. szakemberei által kidolgozott tantárgy keretein belül a hallgatók gyakorlati tudást szerezhetnek az informatikai hálózatok felépítéséről, a szervertermektől egészen a hálózatüzemeltetésig. 2017. február 10-én a „Fejlett IT infrastruktúrák” című előadást Rónai Péter mikro informatikai sales manager tartotta. Az előadás témája a legújabb informatikai hálózatok felépítése volt. Az előadó beszélt az új fejlesztési irányok által nyújtott lehetőségekről, valamint azok fontosságáról. Bemutatásra kerültek az épületen belüli kábelezési hálózatok, és az ehhez használt infrastruktúrák is. Az előadás során a szépszámú hallgatóságnak lehetősége nyílt különböző kábelek és csatlakozók megtekintésére is. Az előadó kihangsúlyozta az időállóságot, hiszen ezeket a hálózatokat hosszútávra tervezték. Rónai Péter szerint az órákon megszerzett tudás informatikai vezetőként nagyon fontos. A kurzust elvégzőknek a megszerzett tapasztalatok remek lehetőségeket nyújtanak a jövőben az informatika területén.

„Ezeket a rendszereket általában hosszú távra építik be, tehát nagyon fontos az előrelátás, az előre gondolkodás.” – mondta el Rónai Péter.
Az Intellifactory Kft. ügyvezetője Gránicz Ádám „Funkcionális Programozás F#-ban“ címmel tartott előadást. A képzés az F# (F Sharp) funkcionális programozással foglalkozik, elsődleges célja a kurzusnak a programozási nyelv megjelenítése a diákok gondolkodásában. Az előadó szerint, a funkcionális programozóknak a munkaerőpiacon hatalmas lehetőségeik vannak. Az Intellifactory Kft. F Sharp programozási nyelvvel foglalkozik, mely területen komoly nemzetközi kutatásokkal rendelkeznek. Gránicz Ádám szerint ez egy olyan piac, ahová a kurzus végeztével, a hallgatókat fejlesztőként illetve programozóként is nagy lehetőségek várják. A képzés lényege, hogy megszerettessék a funkcionális programozást. A legjobbak számára az Intellifactory Kft. a kurzus végeztével lehetőséget nyújt az elhelyezkedésre. Gránicz Ádám azt is elmondta, az F Sharp közösség dinamikusan nő és fejlődik, főleg funkcionális és reaktív webes fejlesztéssel foglalkoznak. A szakember szerint a nemzetközi piacnak igénye van erre a tudásra, épp ezért a funkcionális programozás a programozás jövője.