Lényegesen több pluszpontot szerezhetnek a tanulmányi versenyeken és önkéntes katonai szolgálatot is teljesíthetnek. A felsőoktatási szakképzéseken végzett hallgatók számára pedig egyszerűbb lesz az alapszakra való bejutás.

 

Egy emelt szintű érettségiért maximum 50 pont szerezhető, ha az eredmény eléri a 45 százalékot. Ezek alapján kettő emelt szintű érettségivel megszerezhető a maximális többletpont.

 

  • nyelvtudás – maximum 40 pont

A B2-es középfokú komplex vizsgáért 28, a C1-es (felsőfokú) komplex vizsgáért cserébe 40 pont jár. Egy nyelvből csak egy nyelvvizsga kerülhet beszámításra. Előfordulhat, hogy valaki kettő B2-es nyelvvizsgát szeretne többletpontként beszámíttatani, akkor az a 28+28 pont helyett csak 40.

 

  • felsőoktatási szakképzés oklevele – 32 pont

Az említett 32 pont abban az esetben jár, ha nem a felvételiző okleveléből történik a pontszámítás, és az oklevéllel megegyező szakterületen kívánják folytatni tanulmányaikat.

 

  • Tanulmányi versenyek – maximum 100 pont

Az OKTV, SZÉTV, ÁSZÉV versenyén szerzett 1-10. helyért 100, a 11-20. helyért 50, a 21-30. helyért pedig 25 pont jár.

A TUDOK versenyein nagydíjasok 30, az első díjasok 20 többletponttal számolhatnak, míg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen dobogós helyet szerzők 30 ponttal.

Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1–3. helyezésért, legfeljebb egy eredményért 20 többletpont jár.

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezés alapján a szakmai vizsga egésze alól felmentett felvételizők 30 pluszpontot kapnak, ha a szakiránynak megfelelően tanulnak tovább. A Tudományos és Diákköri Tanács vagy az Országos Tudományos és Diákköri Tanács által szervezett versenyen elért dobogós helyért 20, különdíjért 10 pont jár.

Az Ifjú tudósok tudományos középiskolai vetélkedőn az 1. helyért 100, a 2. helyért 50, a 3. helyért pedig 25 pont jár, ha a diák történelemből, biológiából, kémiából, irodalomból, fizikából vagy informatikából versenyzett.

Az új pontszámítási rendszerben már a Diákolimpián elért eredmények is plusz pontot érnek. A dobogós helyezésért 100 pont jár a felvételizőknek. A Közgazdasági Diákolimpia nemzetközi döntőjén elért 1-3. helyezésért 30 többletpont jár, ha a felvételiző a gazdasági szakra jelentkezik. És még egy új elem: az Országos Haditorna Versenyen dobogós helyet szerző csapat tagjai is 15 többletpontot kapnak a felvételin, de csak akkor, ha állami légiközlekedési, katonai gazdálkodási, katonai logisztika, katonai infokommunikációs vagy katonai vezetői alapképzésre nyernek felvételt.

 

  • Sporteredmények – maximum 50 pont

Az olimpián, paralimpián, siketlimpián és a sakkolimpián induló sportolók 50 többletpontot kapnak a felvételin, a világbajnokságok, Európa-bajnokságok dobogós helyezettjei pedig 30 pontot.

 

  • Esélyegyenlőség – maximum 40 pont

Ez esetben számít a hátrányos helyzet, a fogyatékosság vagy a gyermekgondozás.

 

  • Szakképesítés – maximum 32 pont

Ide tartozik a 54, 55-ös szakszámú OKJ-bizonyítvány, szakgimnáziumi képesítő bizonyítvány vagy egy középfokú szakképzettséget tanúsító oklevél.

 

  • Önkéntes katonai szolgálat: maximum 64 pont

Szakkiképzés nélküli legalább hat hónapos egybefüggő, önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítéséért 16 többletpont, hat hónapos önkéntes katonai szolgálat teljesítéséért 32 többletpont jár. Ha ez után újra hat hónapos egybefüggő, szakkiképzés kerül teljesítésre, akkor további 32 többletpontot, azaz összesen 64 pont szerezhető.

 

A két alapvető pontszámítási rendszerben nem történt módosulás.