2021. július 22-én elérkezett a várva várt pillanat, amikor kihirdetik az idei felsőoktatási felvételi eljárás eredményeit. A DUE - tetőzve a tavalyi sikereket - idén is jelentős emelkedést ért el.

A tavalyi évhez képest idén megközelítőleg 10 ezer - mintegy 102 ezren- jelentkeztek országos viszonylatban felsőoktatásba, ami 11%-os növekedést jelent.

A 2021-es általános felvételi eljárás keretében a Dunaújvárosi Egyetem már az első ponthúzásokat kiemelkedő növekedéssel zárta, de a végső eredményeket elemezve elmondható, hogy a vírushelyzet és az emelt szintű érettségi követelmény ellenére is sikeres volt az idei beiskolázás.  A felvételi számokat áttekintve jól látható, hogy az Egyetem nem csak megőrizte pozícióját a felsőoktatási jelentkezések tekintetében, de a mérnöki és informatikai területen elért eredmény országos viszonylatban is kiemelkedő.

Jelentős emelkedés történt a felvehető mérnök hallgatók számában. Az anyagmérnök levelezős és gépészmérnök nappali képzésre kétszer annyian, a levelező képzésre 22%-kal többen kerültek be. A gépészmérnöki és mérnöktanári mesterképzésekre idén háromszor annyian nyertek felvételt, és a műszaki felsőoktatási szakképzésre felvehető hallgatók száma is szinte duplájára növekedett.

Köztudott, hogy az intézmény jelentős nyitást hajtott végre az energiaszektor piaci szereplői felé. Hallgatóink az atomerőmű üzemeltetés alapismereteit már tanulmányaik alatt elsajátíthatják, amely utánpótlást biztosíthat a hazai nukleáris szektor vállalatainak.

A gazdaságinformatikus alapképzést levelező formában, és a gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzést megközelítőleg annyian választották, mint tavaly, míg nappali alapképzésen 71%-kal többen kezdhetik meg tanulmányaikat szeptembertől. Az intézmény kiemelt képzésére, a mérnökinformatikus alap és felsőoktatási szakképzési szakra levelező tagozaton másfélszer annyian kerültek be 2021-ben.

Az intézmény „Szakoktató” elnevezéssel új képzést hirdetett meg a felvételi eljárásban. Jelenleg Magyarországon ez az egyetlen olyan alapképzés, ahova a bejutáshoz nem szükséges emelt szintű érettségi. A népszerűségét jól mutatja, hogy szeptembertől levelező formában 73 fő kezdheti meg tanulmányait.

A gazdasági képzési terület idén is felülmúlta a tavalyi év eredményeit. Az alapképzést 62%-kal többen, míg a felsőoktatási szakképzést megközelítőleg ugyanannyian választották.

Az intézmény bölcsész és művészeti képzéseit tekintve, a kommunikáció és médiatudomány alapképzésen a felvett hallgatók száma nappali és levelező tagozaton is több mint a duplájára nőtt. A felvetteknek jó hír, hogy a rendezvényszervezés és az üzleti kommunikáció mellett most már médiakommunikáció specializációt is tudnak választani, amivel a média szektor szakemberei lehetnek. A levelezős televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzésre 80%-kal többen nyertek felvételt, így közel 40 fő kezdheti meg tanulmányait nappali és levelező tagozaton ezen a szakon szeptemberben.

Azok számára, akik nem kerültek be valamely képzésre, vagy nem adtak le jelentkezést idén februárban, lehetőség nyílik pótfelvételi jelentkezésre. Számukra családi nyílt napot rendez az egyetem 2021. július 31-én 10 órától a Dunaújvárosi Egyetem „A” épületében. A program keretében interaktív formában bemutatják a kollégák a választható képzéseket, a szakokat gondozó intézeteket és az intézményi szolgáltatásokat, lehetőségeket.  

A számok jelzik, hogy a dunaújvárosi felsőoktatás dinamikusan fejlődik és népszerű képzéseket kínál, amely tovább erősödhet a modellváltást követően.