Prof. Dr. Stumpf István kormánybiztos kötetlen beszélgetésre hívta a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) polgárait a modellváltásról.

Az előzmények egészen 2021. januárig vezethetőek vissza, amikor az intézmény szenátusa döntött az eddigieknél dinamikusabb fejlesztési lehetőségeket kínáló modellváltás mellett. A döntést követően 2021. április 22-én Prof. Dr. Stumpf István kormánybiztos, Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter és Kovács Pál, a Miniszterelnökség Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkára a DUE campusára látogatott, ahol egyeztetett Dr. András Istvánnal, az intézmény rektorával a modellváltás kínálta lehetőségekről. 2021. április 27-én az Országgyűlés megszavazta a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány létrehozását, így 2021. augusztus 1-től alapítványi fenntartásba kerül a dunaújvárosi felsőoktatási intézmény is.

2021. április 22-én Dr. Stumpf István kormánybiztos és Dr. András István rektor campus túra keretében tekintették meg a Dunaújvárosi Egyetem infrastruktúráját

A 2021.05.04. 12:00 órai kezdéssel megrendezésre került beszélgetés során kormánybiztos úr tájékoztató előadás keretében mutatta be az egyetemi modellváltás folyamatát és lehetőségeit. Az eseményen több, mint 150 egyetemi polgár vett részt. Az online előadásról az egyetemi dolgozók, oktatók, kutatók és hallgatók egyaránt értesültek. A program keretében lehetőségük volt a témával kapcsolatos kérdéseiket feltenni.

2021. május 4-én Dr. Stumpf István kormánybiztos online társalgásra hívta meg a Dunaújvárosi Egyetem polgárait

Kormánybiztos úrtól a modellváltáshoz köthetően olyan területek felől érdeklődtek, mint a kétszer 15%-os béremelés kezelése, közalkalmazotti jogviszony megszüntetésének hatása az oktatókra és az oktatásszervezésre, közbeszerzési folyamatok rugalmasságának alakítása, vagy a felvételi rendszer módosulása. Prof. Dr. Stumpf István visszacsatolt, hogy az alapítványi konstrukció egy sokkal rugalmasabb, gazdasági szempontból biztosabb működést biztosít majd az egyetemek részére a leendő Kuratórium, Felügyelő Bizottság és a meglévő Szenátus támogatásával.  

A hallgatók képviseletében a Dunaújvárosi Egyetem Hallgatói Önkormányzat részéről érdeklődtek, miként befolyásolja majd az alapítványi átállás a HÖK tevékenységét, hallgatói ösztöndíjrendszert és a HÖK támogatásból származó költségvetését.  Kormánybiztos Úr válaszában kifejtette, hogy az átállást követően is a hallgatócentrikus intézményi működést helyezik előtérbe, ezzel megteremtve a térség intellektuális bázisát. A HÖK költségvetése és az ösztöndíjrendszer stabilitása nem kérdés, hanem egy olyan tényező, aminek a középpontban kell lennie.