Forrás: https://www.duol.hu/sport/helyi-sport/europa-masodik-legjobbja-a-due-maarks-graphics-csapata-4318465/

 

Ez a dunaújvárosi női póló egyik legnagyobb nemzetközi sikere

Nagyot küzdött a Dunaújváros, nem volt könnyű kulcsjátékosok nélkül a görög csapat ellen, de kitartóan harcoltak ellenük.

 

A Dynamo Uralochka pénteki legyőzésével az Euroliga aranykapujába lépett a DUE Maarks Graphics, amelynek játékosai azzal a tudattal készülhettek a találkozóra, ha sikerül nyerni a görög élcsapat Olympiacos Piraeus ellen, akkor a klub első ízben léphet fel a kontinens trónjára. A két gárda egyébként régi ismerősként találkozott európai kupadöntőben. Legutóbb 2018 áprilisában a LEN Kupa fináléjában 13-11-re a dunaújvárosiak diadalmaskodtak.

 

Olympiacos Piraeus – DUE Maarks Graphics 7-6 (3-2, 2-2, 1-2, 1-0)

Az Olympiacos gólszerzői: Eleftheriadou 1, Avramidou 1, Plevritou V. 3, Tsoukala 1, Plevritou M.

Dunaújváros: Magyari – Szilágyi 2, Horváth, Garda 4, Mahieu, Ziegler, Brezovszki – Mucsy, Szabó N., Pál, Szellák, Huszti, Sajben V. (kapus)

 

Az első dunaújvárosi emberelőnyből Garda vállalkozott, lövése elhalt a blokkban. A Piraeus élt első fórjával, amelyet Eleftheriadou váltott gólra (1-0). Ami nem jött össze először Gardának, az második alkalommal már igen, okosan helyezett a bal alsóba (1-1). Jött az újabb előny, és egy gyors labdajáratás végén Plevritou M. iratkozott fel a gólszerzők listájára (2-1). Ismét jött Garda és egy felső kapufás bombagóllal egalizált (2-2). A görögök azonban ebben a játékrészben nem tudtak hibázni emberelőnyben, Tornarou góljával 3-2-es Olympiacos vezetéssel vonultak rövid pihenőre a felek.

 

Magyari bravúrral nyitott a második negyed, Szilágyi pedig egy gyors újvárosi akciót zárt le egy szépségdíjas lövéssel (3-3), majd a következő támadásnál is ő lett a főszereplő, Diamantopoulou kapus legnagyobb bánatára (4-3). Tapadtak a hellének, ezúttal Avramidou volt eredményes (4-4). Az újvárosi hálóőr menetrendszerűen szállította a bravúrokat, a bírópáros pedig néha érthetetlen ítéletekkel borzolta a kedélyeket. Joggal dühöngött egy sort Mihók Attila, “jutalmul” villant is felé a sárgalap. Mindként csapat precízen védekezett, ám a játékrész vége előtt 16 másodperccel ötmétereshez jutott az Olympiacos, amelyet Tsoukala értékesített (5-4).

 

Újvárosi góllal indult a második felvonás, Garda pattintott lövése vágódott a Piraeus kapujába (5-5), majd végre sikerült hatástalanítani egy görög előnyt, azonban sajnos a DUE hasonló próbálkozása is elhalt a túloldalon. Két ejtéssel is kísérleteztek a hellének a folytatásban, egyiket Magyari szedte le, a másik a kapufa segítségével hagyta el játékteret. Egyre feszültebb lett a hangulat, némi közjáték után Magyari babonázta meg Avramidout, aki kihagyta az ötméterest. Garda nem tett hasonló szívességet, kegyetlenül bevarta a büntetőt, ismét vezettünk (5-6). Mahieu, majd később Pál is begyűjtötte harmadik kiállítását, így rájuk már nem számíthatott Mihók Attila a folytatásban. Tsoukala távolija valahogy átcsorgott az újvárosi gólvonalon (6-6), így hasonlóan drámainak ígérkezett az utolsó nyolc perc, mint pénteken az Uralochka ellen.

 

Továbbra is menetrendszerűen érkeztek a görög előnyök, ennek folyományaként Ziegler is begyűjtötte harmadik kisbüntetését, így tovább fogyatkozott a hadra fogható újvárosi keret. Három perccel a vége előtt a görög mester kikérte második idejét is, a Priaeus legjobbja Plevritou pedig megszerezte harmadik gólját (7-6). Szellák pokolian nagyot küzdött egy kiállításért, Mihók is az időkérés mellett döntött. Kevesebb mint 1 perc 26 másodperc volt hátra az Euroliga döntőből. Szilágyi elvállalta, lövése blokkról vágódott ki. Horváth harcolt ki a végjátékban egy újabb előnyt, Brezovszki kísérlete azonban jutott el a kapuig, ezzel 2021-ben az Olympiacos Piraeus hódította el az Euroliga trófeáját. Mihók Attila teljesen jogosan reklamált még a lefújást követően is a LEN ellenőreinek, hiszen a végjátékban számos véleményes játékvezetői ítélet született.

 

A Dunaújvárosi csapat, amely fantasztikusan küzdött és helyenként remekül is pólózott az Euroliga fináléjában a klub történetének egyik legnagyobb sikerét érte el ezzel az ezüstéremmel. Legutóbb a 2002/2003-as idényben lettek másodikok a legnívósabb európai kupasorozatban, amely akkor Bajnokcsapatok Európa Kupája néven futott.

 

Hatalmasat küzdöttek a lányok

Mihók Attila a dunaújvárosi női vízilabdacsapat szakvezetője:

Megnyerni egy ilyen sorozatot, az egyben annyit is jelent, hogy megversz minden riválist, aki az utadba kerül. Közel voltunk a csodához, de ezen a szombat estén, ha minimális különbséggel is, de sajnos alulmaradtunk a világ egyik elitklubjával szemben. Az elődöntő után is elmondtam, hogy mi egy kis klub vagyunk, számunkra már az óriási teljesítmény jelent, hogy 16 év után újra itt vagyunk az Euroliga négyes döntőjében. Nagyon csalódottak vagyunk, mert végig megvolt az esélyünk a győzelemre, ám úgy nagyon nehéz vízilabdázni, hogy a kulcsjátékosaink közül hárman, négyen is kispadon nézik a legrangosabb nemzetközi kupa döntőjének végjátékát. Ebben a sportágban viszonylag nehéz csere nélkül játszani, mi most erre kényszerültünk. Hatalmasat küzdöttek a lányok, borzalmasan elfáradtak a végére. Hittel és rengeteg munkával arra készültünk, ha beleadunk mindent, akkor megkapjuk a lehetőséget… A sportág jövője szempontjából is fontos lenne eldönteni, hogy pontosan mit is szeretnénk. Ha egy olyan vízilabdát, amely sokak számára vonzó és érdekes, akkor az lenne a cél, hogy azok a topjátékosok, akik ezt a sportot magas szinten játszák, azok egy ilyen döntőben ne a kispadon szurkoljanak, hanem a medencében mutassák meg, mit is tudnak valójában – fogalmazott a lefújást követően Mihók Attila.

Az utóbbi években számos nemzetközi sikert könyvelhetett el a dunaújvárosi klub, a LEN Kupa-győzelem, az európai Szuperkupa elhódítása után a hétvégén Euroliga ezüsttel bővült a dicsőségtabló.

Nagyon közel voltunk egy újabb nagy eredményhez, így érthetően nehéz ezt most hirtelen feldolgozni. Ha mindez kicsit leülepszik, talán hetek, hónapok múlva már büszkén tekintünk majd vissza erre az ezüstéremre. Komoly fegyvertény, hogy évről évre képesek vagyunk felvenni a versenyt a világ topklubjaival, nagy szponzor nélkül, főként a saját utánpótlásbázisra támaszkodva – tette hozzá Mihók, aki 23 éve irányítja a dunaújvárosi felnőtt női vízilabda csapatot.

 A Dunaújvárosi Egyetemen, a sportkommunikáció támogatója az EFOP-3.4.3-16-2016-00017 "A felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása a Dunaújvárosi Egyetemen és a Milton Friedman Egyetemen" projekt.