Hogyan lehet összeegyeztetni a sportkarriert és a sikeres tanulmányokat? Miben tud segíteni a felsőoktatási intézmény? Milyen tanácsokat tud adni egy élsportoló? - Ezekről beszélgettünk Szerény Csengével, a Baja Kyo Dojo karate tagjával, a Dunaújvárosi Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatójával.

 

Miért választottad a Dunaújvárosi Egyetemet?

Első sorban a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezem gazdálkodás és menedzsment szakra, azonban ott létszámhiány miatt nem indították el a képzést. Rengeteg gondolkodás, keresgélés után azonban megtaláltam a Dunaújvárosi Egyetemet. Az Egyetem mind külsőleg, mind a leírtak és a sok-sok éves tapasztalat alapján szimpatikussá vált, így beadtam átjelentkezési kérelmemet.

 

Mekkora nehézséget okoz összeegyeztetni a tanulmányaidat és a sportolói karriered?

A pénteki levelezős napokon voltak kisebb problémák az elején, hiszen én, mint edző, nehezen hiányozhattam az edzésekről. Egy kidolgozott edzéstervvel, ami mindenki számára kedvező, megszületett az edzések pontos kialakítása, ezáltal minden edzés megvolt tartva, senkinek nem volt hátránya belőle.

 

Honnan merítesz erőt arra, hogy minden kötelezettségednek megfelelj?

Elhatározás kérdése, ha az ember eldönti, hogy igen, én ezt akarom és csinálom akkor semmi akadály nem lesz, ami megállíthatja abban, hogy teljesíteni tudja a kötelezettségeit úgy, ahogy azt szeretné.

 

Melyik sportolói eredményedre vagy a legbüszkébb?

A legbüszkébb, a 2016-os felnőtt -60kg Európa Bajnoki III. helyezésemre és a 2018-as U25 Felnőtt Világbajnoki I. helyezésemre vagyok, ahol a legharcosabb nő versenyző is lettem.

 

Mit adott neked a Dunaújvárosi Egyetem a sportolói karrieredben?

Rengeteg kitartást és akaratot ahhoz, hogy lehetetlen nincsen, egy-egy adott óra pedig rengeteg segítséget nyújt az egyesület életének mindennapjaiban. Mind pénzügyileg, mind marketing szempontból.

 

Milyen tanácsot tudnál adni azok számára, akik szinten sportolói karrierjük mellett szeretnék elvégezni felsőoktatási tanulmányaikat?

Én csak biztatni tudom őket és azt tudom mondani, hogy lehetetlen nincsen. Próbálják meg összeállítani az edzéseket és a tanulási időt, hogy pihenni is legyen idő. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy egy élsportolónak a hétvégére jut a legtöbb tanulási idő.

 

Csengének a további, eredményes sportkarrierjéhez és tanulmányaihoz sok sikert kívánunk!

 

Forrás: Szerény Csenge

 

 

A Dunaújvárosi Egyetemen, a sportkommunikáció támogatója az EFOP-3.4.3-16-2016-00017 "A felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása a Dunaújvárosi Egyetemen és a Milton Friedman Egyetemen" projekt.