Az Országgyűlés elnöke pályázatot hirdet az egyetemi és főiskolai hallgatók részére.

Az Országgyűlés elnöke a 2016/2017-es tanévben immár tizenötödik alkalommal hirdet pályázatot egyetemi és főiskolai hallgatók részére gyakornoki programban való részvételre.

PROGRAM

A program célja, hogy a résztvevők megismerjék az Országgyűlés hivatali szervezetét és működését, és közvetlen betekintést nyerjenek

a törvényalkotási folyamat részleteibe.

A felvételt nyert hallgatók a program első részében egy előadás-sorozaton vesznek részt, amelyen részletesen megismerik az Országgyűlés, a bizottságok, a frakciók és az Országgyűlés Hivatalának munkáját. Vendégként részt vesznek a plenáris ülésen, a bizottsági üléseken, a bizottsági elnöki értekezleten és a Házbizottság ülésén. A program második felében látogatást tesznek - többek között - a Köztársasági Elnöki Hivatalban, az Állami Számvevőszéknél, az Alkotmánybíróságon, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában, a Miniszterelnökségen, valamint az Országgyűlés különböző szervezeti egységeiben gyakorlati feladatokat látnak el.

A programban 14 hallgató vesz részt 2016 októberétől 2017 márciusáig.

A felvételt nyert hallgatók díjazásban részesülnek, amelyek összege

- fővárosi felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok esetén havi (bruttó) 35 000 Ft,

- vidéki felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok esetén havi (bruttó) 50 000 Ft.

A díjazás a programokból való igazolatlan hiányzás esetén arányosan csökkenthető. Decemberben és januárban a program szünetel, így ez az időszak sem kötelezettséggel, sem díjazással nem jár. A díjazás kifizetése két részletben, munkaszerződés alapján történik. A munkaszerződés megkötéséhez hatósági erkölcsi bizonyítvány szükségses.

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK

1. A pályázónak teljes idős (nappali tagozatos) hallgatói jogviszonnyal kell rendelkeznie

- biztonság- és védelempolitika, rendészeti igazgatási, nemzetközi igazgatási, alkalmazott közgazdaságtan, gazdaságelemzés, közszolgálati, politológiai vagy nemzetközi tanulmányokalapképzési szakok valamelyikén legalább a 3., de legfeljebb a 4. félévében, illetve

- nemzetközi tanulmányok, politikai szakértő, politikatudomány, közigazgatási, európai és nemzetközi igazgatási, biztonsági- és védelempolitikai, nemzetbiztonsági, közgazdasági elemző, közgazdálkodási és közpolitikai vagy nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzési szakokvalamelyikének legalább az 1., de legfeljebb a 2. félévében, továbbá

- jogász - egységes, osztatlan - szakon 2016 őszén legalább az 5. és legfeljebb a 8. félévében.


2. A jelentkezőnek havi 20 órás munkavégzést kell vállalnia az Országgyűlés Hivatalában.

3. A hallgatói jogviszony fennállásának igazolása.

4. A pályázat elbírálásának feltétele a két utolsó lezárt aktív félév 4,00-est elért súlyozott tanulmányi átlaga. Ettől eltérni kizárólag az alkotmányjogi tanszék vezetőjének ez irányú kérelmére van lehetőség. A tanulmányi átlag igazolása minden esetben kötelező, amelyre a felsőoktatási intézmény tanulmányi osztálya által kiadott igazolás szolgál.

5. Oktatói ajánlólevél csatolása.

6. A pályázatnak tartalmaznia kell továbbá:

- a pályázó rövid fényképes önéletrajzát, éresítési címét, telefonos és e-mail elérhetőségét,

- egyoldalas bemutatkozó levelet arról, hogy miért jelenkezik a programra, miért érdekli a parlamenti munka, illetve annak meghatározott területe.

 

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent A Házszabályon túl című előadás-sorozaton való rendszeres részvétel.

 

A pályázatot a következő címre kérjük küldeni: Dr. Bárány Tibor törvényhozási főigazgató-helyettes, Országgyűlés Hivatala, 1055 Budapest, Kossuth tér 1-3., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

HATÁRIDŐ: 2016.szeptember 7.

(A pályázattal kapcsolatban dr. Bősi Ferencnél, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet érdeklődni.)

 

A PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSA

A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakemberekből álló bizottság értékeli, a pályázati feltételeknek megfelelő legjobb jelölteket személyes meghallgatásra behívja, majd ezt követően dönt a pályázat elismeréséről.

A pályázatok elbírálásának eredményeiről minden pályázó értesítést kap, és azt az Országgyűlés honlapján (www.parlament.hu) is közzétesszük.