Dunaújvárosi Egyetem légifelvétel

2000-ben, amikor önálló felsőoktatási intézménnyé válhattunk, határozott elképzelésünk volt arról, hogy miként váljunk Dunaújváros és a régió szellemi innovációs központjává. Képzési és kutatási területeink bővítését e cél szolgálatába állítottuk, hogy létrehozzunk egy korszerű intézményt, a Közép-európai Innovációs és Technológiai Campust.


Küldetés

A Dunaújvárosi Egyetem egyik fő küldetése, hogy a műszaki, informatika tudományág, a hozzájuk kapcsolódó kutatások területén az országban és nemzetközileg is egyaránt vonzó, biztos szakmai tudást adó egyetem legyen. Legalább ennyire fontos pozícióink megőrzése a gazdaságtudományok, a társadalomtudomány és a pedagógusképzés képzési területeken is. 2014-ben már 6 Bsc/BA alapszak és 5 felsőoktatási szakképzési szak, 3 mesterképzési szak, továbbá 16 szakirányú továbbképzés választható.


Nemzetközi kapcsolatok

A Dunaújvárosi Egyetem nemzetközi felsőoktatási intézmény. A 2006/07-es tanévben kezdtük meg nemzetközi kapcsolatainak és képzéseinek kiépítését, ekkor indítottuk el első angol nyelvű okleveles képzési programunkat.
Angol nyelven hat alapszakon oktatunk a mára 11 országból hozzánk érkező hallgatóknak. Vannak/voltak hallgatóink Brazíliából, Kínából, Ukrajnából, Törökországból, Indiából, Nepálból, Kamerunból, Marokkóból, Egyiptomból, Iránból, Bangladesből és Pakisztánból.

A 2013-as tanévtől kezdve részt veszünk a „Science without borders” brazil állami ösztöndíjprogramban, melynek keretei között eddig közel 60 hallgatót fogadtunk. Műszaki képzési területre, gépész- és anyagmérnök, illetve műszaki menedzser képzésekre jöttek 1 tanévre a hallgatók, akiknek nem csak magas szintű szakmai oktatást, de angol nyelvi előkészítőt, magas színvonalú szakmai gyakorlatot ipari partnereinknél és számos kulturális programot, kirándulást is biztosítottunk. A program indulásának évében, országos viszonylatban az 5. legtöbb brazil hallgatót fogadtuk.


Folyamatos fejlődés

Az elmúlt tíz évben, a közel tízmilliárdos fejlesztésnek köszönhetően nemzetközi színvonalú campust építettünk: belvárosi főépületünkkel és szomszédos kollégiumainkkal valóságos körgyűrűt alkotnak új létesítményeink. Színvonalas kollégiumainkban ma már valamennyi szállást igénylő elsőéves hallgatónknak - a egyetemi belső informatikai hálózatra, internet-csatlakozásra és kábeltelevíziózásra is lehetőséget adó, fürdőszobás lakóegységekben - szállást tudunk biztosítani. A szobákban hűtőszekrény, az emeleteken korszerűen felszerelt konyhák és mosókonyhák teljes komfortot biztosítanak számukra. Szobáink a nemzetközi Youth Hostel hálózat kínálatában is szerepelnek.


ÉLJ - TANULJ - SZÓRAKOZZ

A szabadidő kulturált eltöltésére korszerű könyvtár, konferenciaterem, Diákcentrum, a fitnesz centrumot is magába foglaló Campus Klub, Sport- és Rendezvénycsarnok, valamint szabadtéri sportpályák állnak a egyetemi polgárok rendelkezésre. Minden egy helyen, a belváros szívében!

Intézménytörténet
 
Az intézmény főépületét Malomsoki József tervezte - valamint a 2006-ban 50 éves érettségi találkozón itt járt egyik első végzős osztály egyhangú állítása szerint dr. Avas Mihály, az épületben 1953-tól működö középfokú Kerpely Antal Kohászati Technikum első igazgatója - tervei alapján 1951 és 1953 között, szocreál stílusban épült.


Az intézmény jogelőd elnevezései


    1962 - 1969 Felsőfokú Kohóipari Technikum (FKT)
    1969 - 1990 (miskolci) Nehézipari Műszaki Egyetem Kohó és Fémipari egyetemi Kara (NME KFFK)
    1990 - 2000 Miskolci Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Kara (ME DFK)
    2000. január 1-től Dunaújvárosi Főiskola (DF) / College of Dunaújváros / Fachhochschule Dunaújváros
    2016. január 1-től Dunaújvárosi Egyetem (DUE) / University of Dunaújváros