A DUE-ra 2013 szeptemberétől osztatlan tanári – mérnöktanár gépészet-mechatronika, valamint osztatlan tanári – mérnöktanár informatika szakokra is lehet jelentkezni.

Elektronikus jelentkezés

A 283/2014 (X.4) Korm. rendelet alapján tanárképzésben a szakmai tanárképzés területén is lehetőség nyílik 5 (4+1) éves, osztatlan képzésre, azaz a felsőoktatási intézménybe való belépéskor dönteni lehet arról, hogy a jelölt a tanári pályát választja.

A Dunaújvárosi Egyetemen a szakmai tanárképzésben több szakmai tárgy oktatására képzünk tanárokat, így a jövő mérnöktanárai kezelni tudják az átalakuló szakközépiskolai és szakgimnáziumi képzésben a képzési idő jelentős részét kitevő szakmai oktatásból eredő kihívásokat.

A Dunaújvárosi Egyetem egyik legfontosabb képzési célja immár több mint negyven éve, hogy szakmailag magas fokon képzett műszaki és mérnök tanárokkal lássa el a hazai középfokú szakmai képzést. Folytatva ezt a hagyományt 2013 szeptemberétől mérnöktanár osztatlan képzést is indít az intézmény a következő szakirányokon: gépészet-mechatronika és informatika.

A kormányzat a pedagógusi életpálya modell bevezetésével és az ehhez kapcsolódó magas szintű anyagi elismeréssel megteremti a pedagógusok megbecsülésének kereteit. Ezt támogatja az a döntés is, amely az osztatlan tanárképzés keretében jelentős ösztöndíjjal, akár havi 75.000 Ft-tal támogatja a szakmai tanárképzésben résztvevő hallgatókat is.

A jelentkezési határidő 2018. február 15.

A kormányzat a pedagógusi életpálya modell bevezetésével és az ehhez kapcsolódó magas szintű anyagi elismeréssel megteremti a pedagógusok megbecsülésének kereteit. Ezt támogatja az a döntés is, amely az osztatlan tanárképzés keretében jelentős ösztöndíjjal támogatja a pedagógusképzésben a szakmai tanárképzésben résztvevő hallgatókat is.


 Mérnöktanár (MEd) osztatlan mesterszak

1.      Osztott mérnöktanár informatika MA (4 félév) / Osztott mérnöktanár gépészet-mechatronika MA (4 félév)

2.      Osztott mérnöktanár informatika MA (3 félév) / Osztott mérnöktanár gépészet-mechatronika MA (3 félév)

3.      Osztott mérnöktanár informatika MA (2 félév) / Osztott mérnöktanár gépészet-mechatronika MA (2 félév)

4.      Osztott mérnöktanár informatika MA (újabb tanári) / Osztott mérnöktanár gépészet-mechatronika (újabb tanári)

5.      Osztott mérnöktanár informatika MA (szakoktatóknak) / Osztott mérnöktanár gépészet-mechatronika (szakoktatóknak)

6.      Osztott mérnöktanár informatika MA (mesterszintű – 2 félév) / Osztott mérnöktanár gépészet-mechatronika (mesterszintű – 2 félév)

7.      Osztatlan mérnöktanár informatika / Osztatlan mérnöktanár gépészet-mechatronika

Mérnöktanár gépész