A Paks II. Atomerőmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (Paks II. Zrt.) fő célja az új paksi telephelyű atomerőművi blokkok létesítésének előkészítése, a szükséges engedélyek beszerzése, a beruházás lebonyolítása, majd az új blokkok üzemeltetése.

Az új blokkok klímabarát módon fogják helyettesíteni a későbbiekben leállítandó erőművet.

A Paks II. projekt jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez, illetve Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához.

A hazánkban termelt villamos energia felét, a felhasznált áram harmadát a jelenleg működő atomerőmű biztosítja. Ennek üzemideje azonban 2032-37 között lejár. A két új paksi blokk a későbbiekben leállítandó erőmű pótlására hivatott, melyeknek köszönhetően Magyarország villamosenergia-ellátásának biztonsága nő, hiszen  azzal, hogy a hazai  villamosenergia-szükséglet túlnyomó része az országhatáron belülről lesz biztosítva,  jelentős mértékben csökken hazánk importfüggősége.

A Paks II. Zrt célja, hogy egy olyan, a kor legszigorúbb elvárásainak megfelelő, kiváló műszaki színvonalú, biztonságosan működő erőmű épüljön fel, amely évtizedekig hozzá tud járulni Magyarország klímabarát villamosenergia-ellátásához, lendületet adva a magyar ipar, kereskedelem és oktatás fejlődésének.

A Paks II. Zrt. hat felsőoktatási intézménnyel– melyek egyike a Dunaújvárosi Egyetem – együttműködésben létrehozta a Paks II. Akadémiát, amelynek keretében elindult az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szak 2019 őszén, mely 2020 őszén kiegészül az atomerőművi üzemeltetési szakember szakirányú továbbképzési szakkal. A Dunaújvárosi Egyetem a Paks II. Zrt. támogatásával indítotja el 2020/2021. tanévben is fenti szakokat, a képzés ennek köszönhetően 25 hallgató számára térítésmentes, továbbá lehetőség nyílik korlátozott számban a képzés önköltséges formában történő teljesítésére.

Ha felkeltettük az érdeklődését, jelentkezzen Ön is a Dunaújvárosi Egyetemre atomerőművi üzemeltetési szakmérnök, vagy szakember képzésre 2020. augusztus 1. és 24. között!

Jelentkezését a honlapunkon megjelenő linken keresztül tudja leadni augusztus 1-től, illetve itt talál további információkat a képzésről!

http://uniduna.hu/atomeromuvi-uzemeltetesi-szakmernok