Egy idei hallgatói kezdeményezés megvalósulásaként, a tervek szerint 2019. május 27-én reggel indul el a Dunaújvárosi Egyetem testvérintézménye felé, a Miskolci Egyetem campusára, a két intézmény kapcsolatának tiszteletére, az egykori Alma Mater iránt az utódok elkötelezettségét és szeretetét kifejező „tolás”.

 Az egyetem vezetése által támogatott, a hallgatók hagyományőrző jelleggel megvalósítandó ötletét, egy 270 kilométeres túrán keresztül teljesítik a fiatalok, a Dunaújvárosi Egyetem főépülete elől indulva Bugyi, Pánd, Jászladány, Füzesabony és Csincse települések útvonalán keresztül, mígnem elérnek Miskolc-egyetemvárosába.

Az összefogás, vagyis a „tolás” során egy fém emlékművet tolnak el a diákok, melynek kiléte jelenleg még nem publikus, azonban azt elárulhatjuk, hogy leleplezésére a rendezvény megnyitóján, a tolás kezdőnapján a Dunaújvárosi Egyetem főépülete előtt fog sor kerülni.

Az esemény létrejöttével a hallgatók tisztelegni kívánnak a Miskolci Egyetem és annak 1959-ben kihelyezett Karának – a mai Dunaújvárosi Egyetem – jó kapcsolata előtt és a két egyetem jogelődjének is számító Selmecbányán alapított első felsőoktatási intézmény emlékének, valamint a több mint 280 éves közös múlt és a diákság összetartozása előtt. Nem mellékesen ilyen módon kívánják a műszaki felsőfokú képzés fontosságára is felhívni a közvélemény figyelmét. 

Tóbiás Anett hallgatónk, a HÖK általános alelnöke, az alábbi gondolatokkal méltányolta az ötletet: „Személy szerint nagyra értékelem, hogy hallgatóink kötődése olyan mély az egykori Selmeci Akadémia és az ottani hagyományok iránt, hogy felvállalják ezt a nem kis feladatot. Természetesen mára ezek a hagyományok valamilyen szinten megváltoztak, reformálódtak, de a lényegük még mindig ugyanaz: egymást segíteni és kitartani a közösség mellett, ami legfőbb kohéziós erőnk.

Sok ember kezdhetett volna bele egy ilyen nagy volumenű esemény megszervezésébe, de mégis a mi hallgatóink vették a fáradtságot, és kezdték el szervezni az egy hetes programot. Mindenben támogatom őket, és remélem, hogy a későbbiekben a többi diák számára is utat mutat majd ez a kezdeményezés.”

Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy az ötlet nem egyedi, ugyanis korábban a miskolci bányász hallgatók toltak el hasonló módon egy csillét, Dunaújvárosba, amelyet érkezésekor megkereszteltek, ekkor kapta meg a Leopold nevet és melyet a sok rálocsolt sör és az éjszaka tartott szakestély tett hivatalossá. Továbbá hasonló szellemiségben és céllal, más testvérintézmények (Soproni Egyetem, Óbudai Egyetem székesfehérvári kihelyezett kara) között is megvalósultak már efféle alkalmak, mint például rönktolás, csilletolás Selmecre, obeliszk tolás Sopronba vagy rönk tolás Székesfehérvárra.

 

forrás: https://www.duol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/erdekesseg-leopold-selmeci-hagyomanyok-dunaujvaros-csille-2103423/

fotó Nagy Annabella

Az esemény megvalósításához – amelyre 2019. május 27. és június 1. között kerül sor – a hallgatók, a Dunaújvárosi Egyetem vezetősége által biztosított szervezési feladatokon túl, támogatásokat gyűjtenek más szervezetek és cégek részéről is.

 Az esemény Facebook oldala  ITT ÉRHETŐ EL

Sajtó és támogatói megkeresések:

Kapcsolat: Niver Patrik Krisztián – főszervező

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

tel.: +36 (30) 310 6896