Magyar Hegesztési Egyesület szervezésében lezajlott eseményen ismerkedhettek meg a legújabb kutatási eredményekkel a résztvevők.

A Magyar Hegesztési Egyesület kétévente tart konferenciákat, ennél gyakrabban ankéteken osztja meg a legújabb kutatási eredményeket a tagsággal. A nap programjában nemcsak elméleti előadások, hanem a legújabb szakmai innovációkat felvonultató bemutató is szerepelt.
A Dunaújvárosi Egyetem részéről Dr Palotás Béla, üdvözölte a hallgatóságot, majd Nagy Ferenc, a REHM Hegesztéstechnika Kft. vezetője nyitotta meg az eseményt.
A Dunaújvárosi Egyetemen a legkorszerűbb berendezésekkel folynak kutatások, melyek eredményeként kidolgozott eljárásnak köszönhetően a nagyszilárdságú acélok hegesztése során nem következik be szemcsedurvulás. Bár az anyagvizsgáló bázis már most is ki tudja szolgálni az igényeket, a következőkben további fejlesztések és újabb projektekben való részvétel várható.

Az előadások során egyrészt a közlekedésben alkalmazott technológiai eljárások fejlesztéséről és az ezzel kapcsolatban lezajlott kutatások eredményeiről esett szó. A vasúti és a közúti közlekedés terén is egyaránt fontos a tömegkönnyítés, a kötések legjobb minőségének biztosítása. Hallhattunk továbbá az autóiparban alkalmazott nagyszilárdságú acélokról, Prém László által kidolgozott két impulzusos energia bevitellel végzett hegesztési metódusról és ennek vizsgálatáról, a LoCoMaTech projekt keretében, alumínium ötvözetekkel folytatott kísérletek eredményeiről.  A délután az automatizálás, robotika jegyében telt. Nem is olyan régen még talán utópisztikus gondolatnak tűntek olyan technológiai megoldások, amelyek korunkban már természetesnek számítanak a hegesztési folyamatok esetében.
A nap zárásaként meg lehetett ismerkedni az elméletben ismertetett gépekkel, berendezésekkel, számítógép által vezérelt megoldásokkal, működés közben lehetett látni a legújabb hegesztőrobotot, melyhez a gyártás során már elég csekély emberi közreműködés szükséges. A haladás és fejlődés ezen a területen egyre gyorsabb, a digitális technológia, mesterséges intelligencia felhasználásával még hatalmasabb lépések következnek a jövőben.