November 14-én sajtótájékoztatót tartottak a Dunaújvárosi Egyetemen, amelynek témája a Modern Városok Program és az elektromobilitás volt.

Az eseményen Dr. Galambos Dénes, miniszterelnöki biztos az elektromobilitás megvalósításával kapcsolatban szólalt fel, miszerint a modern ipari város kialakítása az elsődleges cél, amely a technológiai színvonal növelésével érhető el. A hagyományos iparágaknak meg kell újulniuk, a hozzáadott érték és a technikai színvonal növelésével. Sikeres, modern ipari várossá váláshoz három plusz egy tényező szükséges; minőségben és mennyiségben is versenyképes energia, kooperatív helyi vállalkozások, innovatív oktatási intézmények, valamint szövetség a kormánnyal és a miniszterelnökkel. Dunaújvárosban és térségében ezek rendelkezésünkre állnak.

Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere hozzátette, hogy a dunaújvárosi térség meghatározó szellemi műhelye a Dunaújvárosi Egyetem, amiért erősíti a kutatási és képzési irányt, olyan képzésekkel, amelyek az elektromobilitáshoz kapcsolódnak. Sági Péter, a Dunaújvárosi Városfejlesztési Non Profit Zrt. vezérigazgatója hozzátette, ha végig tudják vinni a programot, akkor Dunaújváros lesz az első város, ahol az elektromobilitás minden újdonsága fellelhető. Elkészítik a programot, ami a „Smart City” nevet viseli, mely magába foglalja, hogy milyen fejlesztésekre van szükség az intelligens város létrehozásához. Amennyiben ez az anyag elkészül, jövőre megtudják valósítani.

Dr. habil András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora, úgy vélte, hogy a Modern Városok Programban több feladata van a felsőoktatási intézménynek. Az elektromobilitás népszerűsítése, szerepvállalás szakmai kérdésekkel kapcsolatban, az oktatás és fejlesztés irányainak meghatározása, szakemberképzés. Dr. Bálint Attila, a Közlekedés Tudományi Intézet megbízott stratégiai, kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója, elismerését fejezte ki a jövő alapjait jelentő projekttel kapcsolatban, amiért a „Smart City” program részévé tették az elektromobilitást. A dunaújvárosi projekt a modernizáció és az elektromobilitás zászlóshajója. Ez a jövő.