2018. október 26-án, pénteken a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság alezredese és kapitányságvezetője, Suszter Tamás bányászati hagyományokhoz kapcsolódó kupákat, hamutartókat és egyéb tárgyakat ajándékozott a Dunaújvárosi Egyetem számára.

Az átadón részt vett Dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora, Suszter Tamás r. alezredes, kapitányságvezető, Banyári Rebeka EHÖK közéleti ügyekért felelős alelnök és Kalocsai Imre EHÖK általános alelnök.

Suszter Tamás elmondta, hogy örökségként kerültek édesapjához és hozzá a tárgyak. Az egyik kupát nézve felelevenedett benne a Dunaújvárosi Egyetem rektorának „Jó szerencsét!” köszöntése. Ekkor döntött úgy, hogy az egyetemnek ajándékozza a tárgyakat, hiszen Dr. András István, és a selmeci hagyományőrzők számára ezek a tárgyak felbecsülhetetlen értéket képviselhetnek. A kupák többségét Hollóházán, a világszerte elismert és neves porcelán manufaktúrában gyártották, ma már nem működő bányaüzemek évfordulójának, vagy megnyitásának tiszteletére. Az egyik legjobb állapotban lévő ereklye például az 1979-es nagyegyházi üzem ünnepségére készült. Suszter Tamás hozzáfűzte, hogy számára kedves emlékek kötődnek ehhez a helyhez, hiszen az lakóhelye, Bicske mellett található. Az értékes tárgyak mindegyike a bányászathoz kötődik és azt szimbolizálja. Dunaújváros rendőrkapitányának véleménye szerint a rendőrségi, a bányászati és a kohászati munkának biztosan van egy közös vonása: mindegyiket csak hivatástudattal lehet végezni. Kiemelte, hogy nagyon fontos és szép gesztus, hogy a Dunaújvárosi Egyetem máig őrzi ezeket a hagyományokat.

 

Dr. András István az egyetem és a hagyományőrzők nevében megköszönte az átadott kupákat és egyéb tárgyakat. Elmondta, hogy számára nagy öröm, hogy a Dunaújvárosi Egyetemet felismerik, és hozzákötik az ilyen relikviákhoz. A felsőoktatási intézmény rektora történeteket mesélt a régi bányászok életéről, arról hogy a feleségek hogyan várták haza férjeiket, hogy mit jelentett akkor a „Jó szerencsét!” köszöntés, és hogy az intézmény életében mit jelent ezen hagyományok őrzése. A Dunaújvárosi Egyetem rektora az intézmény borával kívánt jó egészséget és köszönte meg Suszter Tamásnak az adományozott tárgyakat.

Banyári Rebeka és Kalocsai Imre is megköszönte a felajánlást, és biztosították a jelenlevőket afelől, hogy a kupák kiemelt helyre kerülnek majd az emléktárgyak között.

 

 

Az átadás időpontja: 2018.10.26. 9:30 óra

Az átadás helyszíne: Dunaújvárosi Egyetem, „F” épület, kisrektori tanácsterem.

 

Az átadáson részt vettek:

Dr. András István – rektor, Dunaújvárosi Egyetem

Suszter Tamás - r. alezredes, kapitányságvezető, Dunaújvárosi Rendőrkapitányság

Banyári Rebeka - EHÖK közéleti ügyekért felelős alelnök, Dunaújvárosi Egyetem

Kalocsai Imre - EHÖK általános alelnök, Dunaújvárosi Egyetem