Szalamanderrel, azaz fáklyás felvonulással vettek búcsút a Dunaújvárosi Egyetem végzős hallgatói az Alma Matertől 2018. május 10-én, csütörtökön.

Az intézmény hallgatói a mai napig őrzik a több mint 250 éves múlttal rendelkező Selmeci Diákhagyományokat, melyeknek a Dunaújvárosi Egyetem komoly elkötelezettje. A Szalamander eredetileg „gyászmenetet” jelentett, ami Selmecbányáról indult. A népszokás mára beépült a Selmeci Diákhagyományokba.  A „valétálás” része lett, melynek során az egyetem végzős hallgatói bányászlámpákkal és fáklyákkal a kezükben, énekelve vonulnak az utcákon, így búcsúzva az Alma Maternek helyt adó várostól. Az esemény népszerűségét mutatja, hogy idén is megközelítőleg 60 fő vett részt az ünnepségen köztük hagyományőrző diákjaink, valétálók, testvérvárosból érkezett vendégek és a Dunaújvárosi Egyetem felsővezetése.

A 2018. május 10-én megrendezett Szalamander a Városháza térről indult este 8 órakor. Izsák Máté nyitóbeszédét és Fülöp Lehel búcsúbeszédét követően a felvonulók a Dózsa György és a Szórád Márton úton haladtak tovább, egészen a Dunaújvárosi Egyetem Főépületéig, ahol a végzősök közösen elénekelték a Selmeci szakok és utódszakjainak himnuszait. Ezt követően a Dunaújvárosi Egyetem Rektora, dr. András István mondta el búcsúbeszédét.

A Himnusz eléneklése után véget ért a hivatalos Szalamander és kezdetét vette a Szellemjárás.

 Forrás: D+ Tv