A Dunaújvárosi Egyetem és a MÁV-csoport között megkötött stratégiai együttműködés eredményeiről és a duális képzésről nyilatkozott dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora a Vasutas Magazinnak:

Pótolhatatlan a gyakorlati tudás

Egy esztendeje indult a duális képzés a Dunaújvárosi Egyetemen a MÁV-csoport és a felsőoktatási intézmény között korábban megkötött stratégiai együttműködésnek köszönhetően. Az egyetem rektorát, dr. András Istvánt az eddigi tapasztalatokról kérdeztük.

A munkaerő-utánpótlás biztosítása érdekében a vasúttársaság arra vállalt kötelezettséget a duális képzés keretében, hogy megszervezi és lebonyolítja a gyakorlati oktatást, az egyetem pedig az elméleti képzésben szükséges tárgyi és személyi feltételeket biztosítja. Mennyire vált be az együttműködés?

Sikeres együttműködésről beszélhetünk, ami főként annak köszönhető, hogy a MÁV-csoport komolyan veszi a közös munkát. Bizonyítja ezt az a vállalati tanterv is, amelyet a vasúttársaság szakembereivel közösen állítottunk össze. Kooperációnk lényege, hogy a duális képzés keretében tanuló fiatalok a szorgalmi időszakban egyetemi előadásokon vesznek részt, majd a vizsgák után a MÁV szakembereinek irányítása alatt további érdemjegyeket szereznek az üzem gyakorlatokon megoldott projektfeladatok révén. Így jutnak a hallgatók pótolhatatlan gyakorlati ismeretekhez.

Ezek szerint nincs ok arra, hogy – a tapasztalatok függvényében – módosítsanak a képzésen?

Ezt sem az egyetem tanárai, sem a hallgatók nem kezdeményezték. Sőt! Más vállalatokkal is van kapcsolatunk, de a vasúttársaság elkötelezettsége, szakembereinek felkészültsége, rugalmassága pozitív élmény és üde színfolt az egyetem életében.

 

 

A tanulók hét félév alatt végeznek egyetemi tanulmányaikkal, eközben 26 hetes gyakorlatos is részt vesznek. Amikor végeznek, már szinte teljes értékű munkavállalók. Nagy az elvárás és a követelmény, aki viszont ezt a képzést választja, az sokkal kedvezőbb kondíciókkal kezdheti meg pályafutását, hiszen piacképes tudással és már magad színvonalú gyakorlattal is bír. Egy biztos: a duális képzésre vállalkozóknak sokkal tervszerűbben, nagyobb tudatossággal kell tanulniuk. De a nyelvtanulás sem elérhetetlen számukra, hiszen bármelyikük részt vehet az Erasmus programban. Ez érvényes tanárainkra is, hiszen ők gyakran oktatnak Európa egyetemein. Ennek köszönhetően újabb és újabb ismeretekkel gazdagodnak, amelyek révén még teljesebbé válik oktatói munkájuk.

Mennyire vált ismertté az egyetem duális képzése a felvételizők körében?

Minden lehetséges fórumon igyekszünk elérni a fiatalok, akik alapos és részletes tájékoztatást kaptak. Kampányunknak köszönhetően több felvételizőnk volt, mint az előző évben. Akár 50 diákot is felvehetnénk; a felvételi keretszámunk mindössze az együttműködő vállalatok rugalmasságán múlik. E tekintetben intézményünk számít a MÁV-csoport kiváló szakembereire.

 

 

forrás: Vasutas Magazin