Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. 2016. évi Felelős Foglalkoztató Díj pályázatán, oklevélben részesült a Dunaújvárosi Egyetem. A felsőoktatási intézmény a társadalmi felelősségvállalás terén nyújtott eredményeiért kapta a megtisztelő címet. 2016-ban első alkalommal adták át az Év Felelős Foglalkoztatója elismeréseket mikro- és kisvállalkozások, közép- és nagyvállalkozások, illetve a közszféra szervezetei számára. A pályázat célja a felelős foglalkoztatói szemlélet népszerűsítése, a jó gyakorlatok bemutatása és elismerése volt. 

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora elmondta, a társadalmi felelősségvállalás mindig fontos volt a felsőoktatási intézmény számára. Ennek keretei között indult útjára, még 2013-ban, az egyetem bölcsődéje, ahol az intézmény dolgozói és hallgatói térítésmentesen helyezhetik el gyermekeiket. Jelenleg két csoportban 14 kisgyermekre felügyelnek a DUFiókák Családi Napköziben. Az egyetem rektora kiemelte: a társadalmi felelősségvállalás lényege az, hogy olyasmit tesznek a környezetükért, ami az alapfeladatokhoz nem tartozik hozzá, ám elősegíti az egyetemes jólétet és példát mutat a hallgatók számára is. Ilyen a családi napközi, programsorozat szervezése a középiskolás korosztály számára, illetve az idősebb generációnak szóló nyitott egyetem.

Barta Zoltán a Dunaújvárosi Egyetem Innovációs és Pályázati Igazgatója kiemelte, a Dunaújvárosi Egyetem pályázata kuriózum, hiszen felsőoktatási intézményként egyedüli pályázó volt. Ez is jól tükrözi azt, mennyire ritka az olyan szintű társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatási intézményekben, amely megfelel a pályázati kiírásnak. Barta Zoltán hozzátette, a bölcsőde indításával és üzemeltetésével az a céljuk, hogy növeljék a dolgozók és a hallgatók elégedettségét, illetve megkönnyítsék a munkavégzést és a tanulást. A bölcsőde jövőre családi munkahelyként működik tovább, így különálló szervezeti egységként is megjelenik az egyetem életében.

Dr. Horváth Miklós a Dunaújvárosi Egyetem Műszaki Intézetének igazgatója elmondta, 2015-ben a Bánki Donát Gimnázium és Szakgimnáziummal kötött megállapodással kezdődött a nyitás a középiskolák felé, melyet fokozatosan kiterjesztettek a város többi középiskolájára is. A program fő célja, hogy minél több középiskolás diákkal megismertessék az egyetemet. Rendkívül népszerűek az ingyenes érettségire felkészítő tanfolyamok matematikából és fizikából. További programok a tudománynépszerűsítő előadások, rendhagyó fizika órák, angol nyelvű nemzetközi klub ahol az egyetem külföldi hallgatóinak segítségével különböző kultúrákkal ismerkedhetnek az érdeklődők, illetve tanulmányi versenyek. A társadalmi felelősségvállalás keretén belül cél a középiskolai pedagógusok bevonása, közös pedagógiai kutatásokba is.