2016 szeptemberében, egyetemi minőségében először kezdődött tanév a Dunaújvárosi Egyetem. Az ezzel kapcsolatos változásokról, felvételi-pótfelvételi és egyéb eredményekről, valamint a jövőbeli tervekről tartott sajtótájékoztatót a felsőoktatási intézmény vezetősége 2016. augusztus 31-én.

A 2016. évi felvételi eljárásról és eredményekről Dr. András István rektor számolt be. A 2016-os évben, a két felvételi időszakban – általános- és pótfelvételi eljárás – a Dunaújvárosi Egyetemre mind a jelentkezők,

mind a felvettek számában jelentős emelkedés volt tapasztalható.

A jelentkezők száma első helyen 515-ről 671 főre nőtt, ami 30,29 százalékos növekedés, a pótfelvételizők száma pedig 81-ről 97-re emelkedett, ami 19,75 százalékos növekedést jelent. A felvettek létszáma is kedvezően alakult az Egyetem szempontjából. A normál felvételi eljárás során 439 fő, a pótfelvételi eljárásban pedig 65 fő, összesen 504 fő nyert felvételt az intézménybe. A 2015-ös évhez képest a növekedés közel 12 százalékos, ami jóval meghaladja az országos átlagot.

Az elmúlt évekre jellemző volt, hogy a nappali tagozatra felvételt nyert hallgatók száma minimálisan csökkent. Az idei évben ez a tendencia megváltozott, 131 főről 181 főre nőtt, ami 38,18 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A szakok bontását figyelembe véve megállapítható, hogy a gépészmérnöki nappali tagozaton 6 főről 16 főre emelkedett a felvettek létszáma, de örvendetes a mérnökinformatikus nappali tagozat több mint 50 százalékos növekedése is. Az Egyetem gépészmérnöki mesterszakján 70 százalékkal nőtt a felvett hallgatók száma a tavalyi évhez képest, amely azért is különösen szép eredmény, mert ez a képzés keresztfélévben is indult az idén. Az intézmény gazdálkodási képzése iránt továbbra is nagy az érdeklődés, de összességében az Egyetem minden szakára és képzési formájára elmondható, hogy növekedtek az elmúlt évhez képest. „Új” szak is indult az Egyetem, hiszen pár év kihagyás után újra indította a népszerű műszaki szakoktató képzését az intézmény, gépészeti és informatikai szakirányon.

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes a Dunaújvárosi Egyetem angol nyelvű képzéseire jelentkező hallgatókról, illetve az intézmény duális képzéseinek népszerűségéről számolt be.

A Dunaújvárosi Egyetem mára gyakorlatilag az összes magyar nyelven meghirdetett képzését kínálja angol nyelven is, elsősorban költségtérítéses képzési formában, külföldi hallgatók számára. Az Egyetem által meghirdetett alap-, mester, előkészítő, illetve Final Year képzések közül a 2016/2017-es tanévben az alábbi szakokat indítja az intézmény angol nyelven is: Gazdálkodási és menedzsment alapszak, Mérnök informatikus alapszak, Kommunikáció és média alapszak, Műszaki menedzser alapszak, illetve a Gépészmérnök képzést alap- és mesterszakon is. Az induló képzésekre 72 újonnan jelentkezett külföldi hallgatót várnak.

A felvételt nyert hallgatók közül 19 fő a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében fogja tanulmányait az Egyetemen folytatni. Sokszínű a kép, ami a külföldi hallgatók származását illeti. A diákok Kínából, Kamerunból, Zimbabweből, Elefántcsontpartról, Jemenből, Pakisztánból, Szíriából, Jordániából, Marokkóból, Tunéziából, Egyiptomból, Szerbiából illetve Indiából érkeznek a Dunaújvárosi Egyetemre.

Tovább folytatja az eddig is sikeres Erasmus ösztöndíjprogramban való részvételét az Egyetem. Az európai ösztöndíjprogram keretében 18 külföldi hallgatót várnak, Spanyolországból, Portugáliából és Törökország területéről.

Saját ösztöndíjprogramot is hirdet az intézmény. Az úgynevezett „Study and more” partneri szerződések keretében, így 3 új brazil hallgató kezdheti meg tanulmányait a Dunaújvárosi Egyetemen.