Felhívás Munkatársaknak és hallgatóknak!

A koronavírus elleni védekezés első szakaszát a magyar emberek fegyelmezettségének köszönhetően tavasszal, nyár elején sikerrel vettük. Akkor a kijárási korlátozásoktól az iskolák digitális munkarendre átállításáig szigorú, drasztikus lépésekre volt szükség a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Közösen, összefogva időt nyertünk a felkészülésre az egészségügynek, amely képessé vált biztonságosan ellátni akár egyszerre nagyobb számban megbetegedőket is.

Őszre jelentős változás állt be: míg korábban főként a leginkább veszélyeztetett idősek betegedtek meg, a vírushordozók ma már elsősorban a fiatalabbak közül kerülnek ki. Ők gyakrabban mozdulnak ki otthonról, többekkel találkoznak, így szélesebb körben terjeszthetik a vírust. Ezzel felértékelődik az eredményes kontaktkutatás jelentősége, amelynek hagyományos módja az igazolt betegek kikérdezése.

Magyarországnak működnie kell. A kormány ezért azon dolgozik, hogy az ország leállítása nélkül, egyidejűleg védje meg az emberek egészségét és a magyar gazdaságot. A védekezés második szakaszában az innovatív megoldások szélesebb eszköztárára lesz szükség a járvány terjedésének kezelhető keretek között tartásához.

Ennek lehet hatékony eszköze a VírusRadar mobilalkalmazás, amely hasznosan egészítheti ki a hagyományos kontaktkutatási módszereket. Az applikáció tömeges használata lehetővé teszi azoknak az ismeretleneknek a beazonosítását is, akikkel egy fertőzött huzamosabb ideig egy helyiségben tartózkodott, de akiknek az adatait, elérhetőségeit a legnagyobb jóindulattal sem lehet képes megadni.

A VírusRadar a mobiltelefonok bluetooth kapcsolatát felhasználva rögzíti az alkalmazást a háttérben futtató készülékek közötti találkozásokat. Ennek feltétele, hogy az eszközök legalább 20 percig tartózkodjanak egymás legalább 2 méteres közelében. Az applikáció nem telefonszámot, hanem álnevesített azonosító kódot rögzít. Ha a járványügyi hatóság egy felhasználóról megállapítja, hogy fertőzött, az adott személy az alkalmazás segítségével beküldi egy központi szerverre a készülékében az elmúlt két hét során eltárolt találkozásokat. A kontaktokat az illetékes járványügyi szakemberek egy ügykezelői felületen keresztül feldolgozzák, a beazonosított kontaktszemélyek a kinyert telefonszámokon keresztül kapnak értesítést teendőikről.

A VírusRadar használata tehát biztonságos, letöltői minimális erőfeszítéssel járulhatnak hozzá a védekezés sikeréhez. Az alkalmazás a Google Play áruházból tölthető le, jellemzőiről, működéséről további hasznos információk érhetők el a www.virusradar.hu oldalon.

Használjuk minél többen a VírusRadart, így védve saját egészségünket és veszélyeztetett rokonainkét, ismerőseinkét, Magyarország működőképességét!