Nem vettek fel benneteket államilag támogatott képzésre, így nem tudjátok, hogy miből pótolhatnátok ki a tandíjatokat? Esetleg az albérlet kifizetéséhez lenne szükségetek segítségre szeptembertől? Ilyenkor jó megoldás lehet a diákhitel, de nem mindegy, hogy melyiket választjátok. Ez egy komoly döntés, ezért most összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit a szabad felhasználású Diákhitel 1-ről tudnotok kell.

Forrás: eduline.hu

 

Ki veheti fel a Diákhitel 1-et?

A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a szabad felhasználású Diákhitel 1 igénylésére. A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

 

Mennyi ideig lehet hitelt igényelni?

A diákhitelt 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesztek részt és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

 

Mekkora összeget igényelhettek?

2020. augusztus 15-től a szabad felhasználású Diákhitel 1 esetében a jelenlegi maximum 70 ezer forint helyett akár 150 ezer forintot is igényelhettek havonta. Amennyiben félévente egy összegben szeretnétek igényelni a folyósítást, akkor értelemszerűen egyben kapjátok meg az 5 havi diákhitelt - ennek az összege így 1 millió 500 ezer forint.

 

Mire költhetitek el a pénzt?

A szabad felhasználású Diákhitel 1-et - ahogyan a nevében is benne van - bármire elkölthetitek. Mivel az összeg a bankszámlátokra érkezik, ezért lakhatásra, a tanulmányaitokhoz szükséges eszközök megvásárlására, étkezésre, vizsgadíjakra, vagy éppen nyelvtanulásra is költhetitek - ezeket igazolnotok sem kell.

 

Mekkora a kamat?

A diákhitel kamata változó. A kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozzák meg, amelynek jelenlegi mértéke 1,99%.

 

Mit kell tudni a törlesztésről?

Egyéb hitelekkel ellentétben a diákhitelt nem egyből a hitelfelvétel után kell elkezdenetek visszafizetni. Törlesztenetek csak a hallgatói jogviszonyotok megszűnését követően, illetve legkésőbb a 45. életévetek betöltését követő negyedik hónap első napjától kell. De természetesen előtörlesztésre is van lehetőség.