A koronavírus-járvány a 2020-as felvételi kapcsán is okozott változásokat - ezeket gyűjtötte most össze nektek az Eduline.

 

Nyelvvizsga pont

Az idei általános felvételin a részvizsga - szóbeli vagy írásbeli - eredményéből kiállított nyelvvizsga-bizonyítványért is ugyanúgy jár a többletpont, mint a komplex nyelvvizsgáért. Középfokú (B2) bizonyítványért 28 pont, felsőfokú (C1) bizonyítványért 40 pont). Erről még többet itt olvashattok.

 

Alkalmassági vizsgák

A személyes jelenlétet igénylő vizsgát az egyetemeknek, főiskoláknak lehetőség szerint úgy kell megszervezniük, hogy az ne igényeljen személyes érintkezést, és közben végig biztosítani kell a legalább 1,5 méteres távolságot is. Szakonként, egyetemenként eltérő döntés születhetett a kérdésben, a külön-külön meghatározott szabályokat a Felvin egy kiemelt szövegdobozban olvashatjátok, ha az Egyetemek, főiskolák menüpontban megnyitjátok az érintett szakot. Ezekről bővebb információt itt találtok.

 

Ponthatárok?

A ponthatárok megállapítási rendje nem módosul, továbbra is az utolsó felvett diák pontszáma lesz a végleges szám az egyes képzéseknél - ezt még korábban Maruzsa Zoltán mondta a felvételi ponthatárokról (több infó itt). Jellemzően a jelentkezők száma és teljesítménye miatt szokott emelkedni vagy csökkenni a ponthatár évről évre.

 

Azt biztosan lehet tudni, hogy sokkal kevesebben jelentkeztek idén felsőoktatásba, mint az elmúlt években. A statisztikákat ide kattintva tudod megtekinteni.

 

Forrás: Eduline.hu